Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve studni

V úterý 28. března dopoledne se uskutečnilo speciální cvičení profesionálních hasičů lezců v hluboké studni hradu v Malenovicích, při kterém se simulovala záchrana osob.

Na místo se sjelo patnáct profesionálních hasičů, z nichž bylo dvanáct specialistů lezců, ze stanice ve Zlíně. Námětem cvičení byla záchrana osob z hluboké studny. Hradní studna má, podle výšky hladiny vody, hloubku třicet až čtyřicet metrů.

Záchranáři si nejdříve připravili potřebnou techniku a lana. Po důkladné instruktáži o námětu cvičení a bezpečnosti při záchraně osob se do studny nejdříve slanil jeden hasič. Ten prozkoumal prostupnost studně, zjistil v ní možná nebezpečná místa a prověřil trasu transportu. Dosáhl hladiny vody a vypustil z tlakové láhve vzduch pro pročištění okolí a lepší dýchatelnost.

Postupně do studny slanili všichni záchranáři, kteří se střídali ve dvojicích. Zúžené prostory ztížily manipulaci se zachraňovaným figurantem a prověřili schopnosti hasičů poradit si i s tímto problémem.

Podobná cvičení jsou velmi důležitá a tvoří jen část úkolů, které musí profesionální záchranáři zvládnout. Z minulosti jsme ze studní zachraňovali nejen zraněné osoby, ale také zvířata.

Cvičení je aktuální v dnešní době záplav a povodní, kdy zvedající se hladiny vod mohou způsobit komplikace ve studních.

Snažení hasičů se zájmem sledoval i hradní kastelán, který má údajně na dně studny archivní slivovici, a dohled měl samozřejmě také hradní drak.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet