Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátrání po utonulém hasičovi bylo neúspěšné

Pátrání po hradeckém hasiči Ladislavu Šulcovi, jenž se v polovině října ztratil při potápění v Chorvatsku, skončilo neúspěchem. Svého kolegu týden hledalo 18 českých hasičů a záchranářů přímo ve vodách u poloostrova Pelješac.

Ačkoli Šulcovo tělo nebylo nalezeno, chorvatská policie pátrání po čtyřiadvacetiletém muži ukončila a prohlásila ho za nezvěstného. Šulc odjel do Chorvatska na dovolenou se třemi kolegy v první polovině října. Při potápění do hloubky asi 40 metrů mu zřejmě došla zásoba kyslíku a pravděpodobně se utopil.

Česká skupina hasičů přes značnou nepřízeň počasí a počáteční problémy s chorvatskými úřady provedla 20 sestupů do hloubek 40 až 80 metrů v místě nehody a nejbližším okolí, uvedl Chlebo. Potápěčům pomáhal i speciální podvodní robot. Po 14 hodinách provozu se ale zamotal do rybářské sítě a s dalším pátráním kvůli poruše nepomohl.

Kvůli silnému větru a několikametrovým vlnám se skupině nepodařilo prohledat celou zamýšlenou část moře. „Pokud bude v Chorvatsku předpověď dobrého počasí, mohla by se skupina na místo ještě do konce roku vrátit,“ řekl Chlebo.

Českým hasičům účinně pomáhali chorvatští kolegové, kteří k pátrání bezplatně zapůjčili loď. Akci financovali různí dárci, členové výpravy pátrali ve svém volnu a bez nároku na odměnu.
Sdílet