Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nezodpovědní raftaři

V posledních dnech museli hasiči několikrát zachraňovat lidi, kteří se pokoušeli sjet na raftu či loďce silně rozvodněné vodní toky.

V sobotu 1.4. muselo být nasazeno celkem 37 profesionálních i dobrovolných hasičů na záchranu 7 osob, se kterými se na řece Svatavě na Sokolovsku převrátil přetížený raft. Všichni „dobrodruzi“, kteří zaměstnali i policisty a zdravotníky, museli být převezeni Zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice.

Taktéž v sobotu, tentokrát na rozvodněné řece Labi u obce Oseček (Nymbursko), hasiči ze stromu uprostřed rozlité vodní plochy zachránili muže, se kterým se v proudu převrhl člun. Zásahu se zúčastnil i vrtulník Letecké služby Policie ČR.

V pátek 31.3. zachraňovali hasiči s pomocí armádního vrtulníku dvě osoby z člunu, který se převrátil na rozvodněné řece Bystřici poblíž Domašova nad Bystřicí na Olomoucku.

Ve středu 29. 3. zase hasiči v Jihlavě zasahovali u 4 raftařů, jejichž člun se převrátil na řece v Jihlavě.

A objevují se i další případy, kdy lidé podceňují sílu vodního živlu, zbytečně riskují a snaží si za každou cenu „užít“ na rozvodněném toku.

Občané hazardující na rozbouřeném toku ohrožují vlastní zdraví a život. Svým nezodpovědným jednáním navíc zbytečně přidělávají práci záchranářům, kteří jsou zejména v době povodní potřeba na mnoha místech.

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR občany znovu vyzývá:

· Zbytečně neriskujte a řiďte se doporučeními a pokyny povodňových orgánů, záchranářů a policie.
· Pokud je vyhlášena evakuace, opusťte dle pokynů své obydlí. Odmítnutím se evakuovat ohrožujete sebe a komplikujete práci záchranářům a orgánům krizového řízení.
· Pokud to není nezbytně nutné, nechoďte do bezprostřední blízkosti rozvodněných toků a nevstupujte do níže položených míst, která mohou být zaplavena vodou.
· Neprojíždějte již zaplavená místa na kole ani autem.
· Nepřekážejte v práci záchranářům a všem, kteří se snaží bojovat s velkou vodou. Dle svých možností pomozte i vy.

por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Ilustrační foto: HZS Zlínského kraje
Sdílet