Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řetězová dopravní nehoda u Slaného

Inverzní počasí a teploty pod bodem mrazu jsou faktory, které způsobyly ledový kluzký povrch na silnici a následnou řetězovou havárii celkem 16 automobilů na rychlostní komunikaci R 7 u Slaného.

15. listopadu 2011 vyjížděli Středočeští hasiči k celkem 12 dopravním nehodám. Zejména v podvečerních a večerních hodinách byla na vině velmi kluzká vozovka, způsobená namrzající mlhovinou, na které byla projíždějící vozidla téměř neovladatelná.

Ve 21:28 hodin byla na tísňovou linku hasičů ohlášena dopravní nehoda osobního a nákladního automobilu na silnici 1. třídy – 1/7 u obce Tebíz na Slánsku. Jednotka slánských hasičů společně s jednotkami HZS Ústeckého kraje na místě zjistila, že se jedná o střet osobního a nákladního vozidla, přičem nákladní vozidlo zůstalo po nehodě přes celou šíři vozovky a osobní automobil byl odhozen do příkopu. Jednotka provedla zajištění vozidel, pomoc zdravotnické záchranné službě s transportem celkem 4 zraněných osob do sanitních vozů a následně úklid vozovky od částí zdemolovaných vozidel.

V 22:39 hodin byla na tísňovou linku hasičů ohlášena další dopravní nehoda na téže silnici, ale v úseku rychlostní komunikace R7 před sjezdem Knovíz, ve směru Praha – Chomutov. Z důvodu nahlášeného většího rozsahu byla na místo jako posilová jednotka vyslána jednotka ze stanice Kladno. Po příjezdu jednotek ze Slaného a Kladna na místo události bylo zjištěno, že se jedná o řetězovou dopravní nehodu celkem 14 vozidel, mezi kterými byla jak vozidla osobní, tak dodávková, nákladní a autobus.

Současně s jednotkou hasičů na místo události dorazily vozy zdravotnické záchranné služby, jejichž posádky ve spolupráci s hasiči ihned zahájily ohledávání havarovaných vozidel a jejich okolí z důvodu poskytnutí pomoci zraněným osobám. V průběhu záchranných činností další z řidičů nedobrzdil neovladatelné vozidlo a do jednoho ze záchranářských vozidel narazil, čímž byl nyvýšen počet havarovaných vozidel na 16. Záchrannáři ošetřili a do okolních nemocnic rozvezli celkem 6 osob, převážně s lehkými zraněními. Jednotky hasičů provedly zajištění havarovanýcjh vozidel, protipožární opatření a zadokumentování místa dopravní nehody. Následně bylo místo nehody předáno příslušníkům Policie ČR.

mjr. Bc. Libor Pospíšil
krajský vyšeřovatel požárů

Sdílet