Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se připravovali na výuku dětí

Tři desítky dobrovolných a profesionálních hasičů z Opavska se od pátku do neděle (31.3.- 2. 4. 2006) připravovaly na výuku dětí ze základních škol v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva.

Opavsko je prvním územím (bývalým okresem) Moravskoslezského kraje, kde se hasiči z jednotek Sboru dobrovolných hasičů obcí spojují s kolegy profesionály do nového a dlouhodobého projektu působení na školáky zajímavou a hravou formou, kdy nebudou upoutáni na židle ve školních lavicích. Logem nového projektu, do kterého bude během několika let zapojeno až 60 procent základních škol v Moravskoslezském kraji, je dráček Hasík.
Po odborné stránce jsou hasiči na působení na základních školách připraveni dostatečně, ale potřebují si osvojit některé pedagogické dovednosti a zkušenosti. V třídenním kurzu jim přednášeli aktivní hasiči Štěpán a Bohdan Mikulkovi z Bruntálu, spoluautoři projektu, a Mgr. Miroslav Piňos z občanského sdružení Citadela Bruntál. Sdružení Citadela je držitelem akreditace MŠMT ČR pro vzdělávání v této oblasti.
Po tomto třídenním kurzu si každá dvojice instruktorů vybere školu ve svém okolí a po domluvě s ředitelem školy zde zahájí první hodiny – především ve druhých a šestých třídách. Například mladší děti se naučí zvládat základní věci – přestat se bát hasičů v uniformách, upozornit voláním „hoří“ na požár, volat správně na linku tísňového volání 150 a 112, odevzdávat nalezené zápalky dospělým či zvládnout menší popáleniny. O prvních praktických zkušenostech se budou hasiči se svými kolegy z Opavska sdílet v následném dvoudenním kurzu na konci května.
Zhruba na konci dubna jde do stejného třídenního kurzu třicítka dobrovolných a profesionálních hasičů z Novojičínska. Další regiony Moravskoslezského kraje přijdou na řadu na podzim. Chci jen upozornit, že drtivá většina hasičských instruktorů má s prací s dětmi mnoho zkušeností, ať už ze škol, či z hasičských kroužků. Projekt je ojedinělý i masovějším nasazením instruktorů, ověřován byl na školách několik let.
Projekt organizuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), financuje jej jak HZS MSK z vlastních prostředků, tak občanské sdružení Citadela, které na projekt získalo grantové prostředky z Moravskoslezského kraje. Letos na podzim Citadela ze stejných prostředků uskuteční vzdělávání pedagogů v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva.

Další informace jsou k dispozici na www.hzsmsk.cz (například v tiskových zprávách a v rubrice Prevence) a na www.hasik.cz, kde je ke stáhnutí i logo – dráček Hasík.
Sdílet