Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár části střechy rodinného domu v Jarošově

Dne 17. 11. 2011 ve 12:41 hod. byli hasiči informováni o požáru krbu a podkroví rodinného domu v Jarošově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kunovic a Jarošova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v prostoru kolem krbu a částečně i podkroví domu.

Požár byl zpozorován relativně brzy, a protože ho nebylo možné hasit laickými prostředky byli o události neprodleně informováni hasiči. Dojezd na místo byl otázkou několika málo minut.

Po příjezdu jednotek pronikli hasiči do obytného podkroví a zahájili hasební práce. Velitel zásahu potvrdil, že požár zasáhl část konstrukcí krbového tělesa, a část střešní konstrukce. Po rozebrání obložení a střešní krytiny byl požár rychle lokalizován a uhašen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. V době vzniku požáru byl krb v provozu. Vyšetřování ukázalo na nevhodnou konstrukci krbového tělesa, které bylo vystaveno svépomocí v obytném podkroví domu. Požár samotný vznkl ve skrytých částech obestavby. Majitel vyšetřovateli předložil platnou zprávu o kontrole a čištění komína odborně způsobilou osobou. Požár poškodil konstrukce střechy a způsobil odhadem škodu asi za 15.000 Kč. Včasným zpozorováním požáru a zásahem hasičů byla uchráněna střecha i další majetek asi za 1,5 mil. Kč.

V posledních týdnech a začínající topné sezóně vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na řadu požárů spojených s topením. Nejčastěji se jednalo o požáry sazí a usazenin v komínech, ale také požáry v kotelnách, u krbů a kamen. Je na místě stále připomínat vhodnou prevenci při topení, stejně jako i letos nově upravená pravidla o kontrolách a čištění spalinových cest.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet