Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z hořícího kamionu tekla nafta, hasili čtyřmi proudy

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v noci vyjíždělo k požáru havarovaného kamionu u obce Louka na Hodonínsku.

Hlášení o hořícím kamionu se zaklíněným řidičem v kabině hasiči na tísňové lince přijali ve 21.07 hodin. Krajské operační a informační středisko k zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic ve Veselí nad Moravou a v Hodoníně, a dobrovolné jednotky z Louky, Lipova a Velké nad Veličkou.

Soupravu tahače s cisternovým návěsem hasiči našli zhruba 100 metrů od obce Louka. Při jejich příjezdu byla v plamenech kabina tahače DAF, který byl převrácený na levý bok mimo vozovku cca 15 metrů od řeky Veličky. Zraněný řidič byl mimo vozidlo v péči zdravotníků.

Proti plamenům hasiči nasadili čtyři vodní proudy. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 21.26 hodin a po ochlazení kabiny zlikvidovat ve 21.33 hodin. Protože z palivových nádrží tahače v blízkosti řeky vytékala nafta, hasiči zbytek paliva v nádržích odčerpávali a monitorovali stav hladiny Veličky.

O události také informovali pracovníky Povodí Moravy, České inspekce životního prostředí a odboru životního prostředí Městského úřadu ve Veselí nad Moravou. Protože v okolí havárie jsou vrty zdrojů pitné vody pro obce Louka a Lipov, hasiči o úniku nafty do půdy informovali také starosty a doporučili, aby zajistili kontrolu stavu vrtů.

Z nádrží, v nichž podle odhadu bylo před havárií zhruba 1000 litrů nafty, se podařilo do připravených sudů přečerpat 850 – 900 litrů. Zbývajících 100 – 150 litrů litrů zřejmě vyteklo do půdy u silnice. Z cisterny, která z Rakouska do Otrokovic převážela cca 20 tisíc litrů použitého fritovacího oleje k recyklaci, nebyl zjištěn únik. Monitoring řeky Veličky neprokázal znečistění vodního toku.

Požár kabinu tahače DAF zničil, škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 1,5 milionu korun. Na čtyři miliony korun vyčíslil hodnotu cisternového návěsu, který se hasičům rychlým zásahem podařilo před ohněm uchránit. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření, jednou z verzí je technická závada na tahači, která mohla vést k tomu, že se vozidlo stalo neovladatelné a po sjetí ze silnice se převrátilo.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet