Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z chaty stihl majitel před požárem utéct

Požár zahradní chatky v Turnově – Malém Rohozci byl na tísňovou linku 112 ohlášen ve středu 16. listopadu 2011 v 18:11 hodin majitelem chaty. Na místo byli vysláni turnovští profesionální i dobrovolní hasiči.

Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že dvoupatrová zahradní chata o půdorysném rozměru 6×5 metrů je již zcela požárem zasažena. Na místě byl majitel chaty, který v ní trvale bydlel. Před požárem stačil uniknout, nepodařilo se mu však zachránit nic z jeho osobních věcí.

por. Petr Kmínek, Policie ČR:

Po příjezdu policistů na místo, se jim přihlásil vylekaný majitel hořící zahradní chatky. Ten policistům uvedl, že k požáru došlo, když přikládal do kamen na tuhá paliva. Tento 44 letý muž měl štěstí, že vyvázl bez zranění.

Hasiči na boj s požárem nasadili dva vodní proudy, třetím proudem byla ochlazována nedaleko stojící kůlna. Tu se podařilo uchránit. Dále byl odpojen přívod elektřiny a vody do chatky. Místo zásahu bylo nasvětleno osvětlovacím agregátem. Po vniknutí do chatky hasiči nalezli majitelem oznámenou propan-butanovou láhev, kterou ochladili a vynesli na volné prostranství.

Po lokalizaci požáru byla budova odvětrána pomocí dvou přetlakových ventilátorů a hasiči rozebrali podlahové i střešní konstrukce z důvodu dohašení skrytých ohnisek hoření. Po likvidaci požáru velitel zásahu ponechal na místě na dohlídku dobrovolnou jednotku z Turnova a profesionální hasiči se vrátili na svoji základnu.

Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 300.000,– Kč.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

Sdílet