Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhelnatý unikal z kotle, tři otrávení

Nedělní podvečer neskončil příliš vesele pro tři osoby na Svitavsku, které se přiotrávily jedovatým oxidem uhelnatým. Událost byla na operační a informační středisko hasičů oznámena v 17.01 hodin. Jednalo se o únik plynu z plynového kombinovaného kotle v rodinném domě v Kunčině.

Hasiči ihned po příjezdu zajistili tři osoby – jednu dospělou a dvě děti do šesti let a dále měřili koncentrace plynu. Ve všech místnostech hasiči naměřili od 200 do 300 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Děti byly předány do péče zdravotnické záchranné službě a převezeny do nemocnice.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet