Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve vlaku hořela zářivka, cestující včas vystoupili

K požáru železničního vagonu osobního vlaku dnes v poledne hasiči vyjížděli na nádraží v Blansku.

Hasiče v 11.59 hodin zavolali železničáři poté, co průvodčí během zastávky vlaku na trase ve směru od České Třebové do Brna zjistila, že ze zářivkového osvětlovacího tělesa u dveří vagonu vychází kouř.

Cestující vlaku vystoupili, na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Blansku, dobrovolné jednotky z Rájce a Černé Hory a jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty. Jednotky z Rájce a Černé Hory zůstaly v záloze a nezasahovaly. Žhnoucí část vagonu průvodčí a strojvedoucí vlaku před příjezdem hasičů zvenku ochlazovali sněhovým hasícím přístrojem.

Do silně zakouřeného vagonu hasiči pronikli v dýchacích přístrojích a zářivku a její okolí hasili práškovým hasícím přístrojem. Oheň dostali pod kontrolu ve 12.11 hodin a po odvětrání kouře, likvidaci požáru po rozebrání okolních stropních panelů a ochlazení zářivkového tělesa ukončili ve 12.34 hodin. Zasažený vagon a sousední dva, do nichž pronikl kouř, odvětrali.

Při požáru, který zasáhl zářivkové osvětlovací těleso a okolní část stropu vagonu, nebyl nikdo zraněn. Požár zřejmě způsobila technická závada, škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 50 tisíc korun.

Zasahující jednotky: PS Blansko, SDH Černá Hora, SDH Rájec, HZSp SŽDC Brno

Sdílet