Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dosud neznámý plyn způsobil explozi

Pardubičtí hasiči nyní vyšetřují požár vznícení oleje na plotně. Každý z Vás si asi řekne, že takový požár je zcela běžný a není na něm co vyšetřovat. Jenže tato událost je zajímavá tím, že požár oleje na plotně později inicioval výbuch zatím neznámého plynu v bytě.

Ženě, jež má pronajatý byt v Pardubicích, se vznítil při vaření omastek. Požár žena stačila uhasit vodou, což není zrovna nejlepší způsob, ale po pár vteřinách nad ní došlo u stropu k výbuchu. Detonace byla tak silná, že stěnu bytu to posunulo až o 10 cm. Jak žena vyšetřovatelům popsala, jednalo se o oranžový záblesk, který trval 1 až 2 vteřiny.

Zemní plyn není v domě zaveden, přesto jedna z vyšetřovacích verzí je možný průsak uniklého zemního plynu z plynovodu, který vede nedaleko domu. „Zjišťujeme o jaký plyn se jednalo, zda nedošlo k rozkladu vody, kterou mladá žena použila k hašení, na kyslík a vodík. Ženě se naštěstí nic nestalo, neboť se nacházela pod epicentrem výbuchu,“ doplňuje kpt. Bc. Daniel Norek, vyšetřovatel pardubických hasičů.

Hasiči nedoporučují hasit vznícený olej vodou, ale přiklopit například pokličkou a odstavit z plotny.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet