Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a horští záchranáři cvičili záchranu z lanovky

Výcvik na lanovce ve Stříbrné na Sokolovsku prověřil dojezdové časy jednotek hasičů a hlavně spolupráci se záchranou skupinou lanové dráhy a horskou službou.

Sedm jednotek hasičů, policie, horská služba a vyškolení lezečtí záchranáři z lanové dráhy. Takové bylo složení zasahujících při simulované poruše lanové dráhy ve Stříbrné na Sokolovsku. Ta je v provozu od loňské sezony. Sedačková lanovka může najednou pojmout až dvě stovky lyžařů. V případě poruchy lanovky musí záchranáři všechny lyžaře z lanovky podle evakuačního plánu zachránit do dvou hodin. V úterý ráno bylo na sedačkách dvanáct figurantů a pro záchranu byly nasazeny tři lezecké skupiny. Ty postupně z jednotlivých stožárů lanovky na kladce sjely k sedačkám a pomocí lezecké techniky spustily figuranty bezpečně na zem.

Cvičení ukázalo, že spolupráce horských záchranářů a hasičů je na velmi dobré úrovni, obě složky používají stejné vybavení a postupy, pro skutečnou záchranu by bylo ale nutné povolat více lezců tak, aby bylo možné všechny zachránit včas. V rámci cvičení bylo zajištěno pomocí kontejneru nouzového přežití i zázemí pro zachráněné. Při reálné události by navíc záchranáři podle možností povolali také leteckou službu a další záchrana by probíhala s pomocí lezců pod vrtulníkem. V námětu cvičení ale bylo špatné počasí, které nedovolovalo zásah vrtulníku.

Společný výcvik hasičů a horských záchranářů nebyl rozhodně poslední.

Zasahující jednotky:

HZS Kraslice, HZS Sokolov, HZS Karlovy Vary, HZS Cheb, JSDH Kraslice, JSDH Rotava, JSDH Oloví

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet