Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domácí dílny v obci Bukovno

Dnes ráno, krátce před střídáním směn C a A, byl na tísňovou linku HZS SČK ohlášen požár dílny v obci Bukovno.

V prvotním hlášení byla také obsažena informace, že uvnitř se má náchazet osobní automobil a motocykl. Na místo požáru byly postupně vyslány tři profesionální a tři dobrovolné jednotky.

Jako první se na místo dostavila jednotka ze stanice Mladá Boleslav. Průzkumem byl zjištěn požár v jedné třetině jednopodlažní budovy s šířením požáru do půdních prostor. Jako první byl proveden průzkum na vyhledávání osob a bylo započato hašení dvěma proudy C.

Postupně bylo zjištěno, že objekt je poměrně značně zarovnám stroji, nářadím a materiálem. Nejvíce byl zasažen prostor sloužící jako tzv. černá kuchyň. Zde byl naneštěstí dřevěný strop a zde došlo k prohoření a šíření do půdních prosor. Ty byly také zarovnány dřevěným materiálem, nábytkem, náhradními díly a pneumatikami.

Počet proudů byl postupně rozšířen na 5, kdy u třech bylo použito pěnidlo jako smáčedlo. Dále byla nasazena výšková technika a byla rozebírána eternitová střecha. Hasební voda byla na místo dopravována od hydrantu kyvadlově. Po částečné lokalizaci byly zredukovány proudy a dále probíhalo rozebírání střechy. Během hasebních prací došlo k částečnému zřícení stropních konstrukcí. Po lokalizaci požáru byla část materiálu z budovy vynesena aby bylo možné provést hašení skrytých ohnisek. Poté byla provedena redukce sil a prostředků.

Ke konci na místě zůstala JSDH s cisternou, která bude vystřídána místní jednotkou. Ta bude střežit místo za použití C proudu od hydrantu.

Zásah byl komplikován značným požárním zatížením a faktem, že v blízkém okolí budovy vede elektrické vedení, kdy bylo značně stíženo jak hašení tak ustavení a použití výškové techniky.

Místo požáru bylo následně ohledáno vyšetřovatelem. Bylo zjištěno, že požár vznikl v „černé kuchyni“ a to pravděpodobně vznícením dřevěné krabice, která byla součástí původního rozvodu elektroinstalace. Tato skříň byla zazděná do komínového tělesa. Škoda a uchráněné hodnoty jsou v šetření, požár a zásah se obešel bez zranění. Osobní automobil, motocykl a část vybavení byla evakuována před příjezdem majitelem.

SaP na místě:

  • HZS Mladá Boleslav CAS 24 T-815, AZ 37 Iveco, PPLA Mercedes, VA Yeti
  • HZS Bělá pod Bezdězem CAS 15 Mercedes, CAS 32 T-815
  • HZSp Škoda Auto CAS 40 Scania
  • JSDH Katusice CASK25 Liaz
  • JSDH Podlázky CAS 15 Scania
  • JSDH Bukovno bez techiky
Sdílet