Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z náklaďáku se v Bohuslavicích vysypaly traverzy

Dne 23. 11. 2011 ve 14:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladního vozidla v Bohuslavicích u Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se speciálním vyprošťovacím vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve směru od obce Doubravy došlo k uvolnění nákladu železných traverz a zasypání vozovky.

Řidič nákladní soupravy převážel na návěsu náklad železných traverz v délce přes 14 metrů. Při jízdě z kopce od obce Doubravy na Bohuslavice u Zlína nestačil, podle vlastních slov, včas podřadit a soupravu přibrzdit. Těžký náklad se při průjezdu zatáčkovitým úsekem uvolnil a dostal se mimo ložnou plochu.

Traverzy začaly postupně padat z návěsu a těžkou soupravu se řidiči nedařilo ubrzdit. Traverzy poškodily část svodidel, dopravní značení a nakonec jich většina skončila na vozovce nebo na břehu blízkého toku. Uvolněný náklad poškodil jednu z pneumatik návěsu a jednu branku rodinného domu. Celá souprava zastavila až u hlavní křižovatky na Zlín. Při události nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu hasičů již na místě pracovali policisté. Hlídky odkláněly dopravu na frekventované komunikaci, další část policistů se věnovala vyšetřování události. Hasiči nejdříve pomohli jeřábem zajistit uvolněný náklad, který zůstal na poškozené ložné ploše návěsu. Teprve poté se jednotka soustředila na odstranění dalšího nákladu z vozovky.

15:05
Hasiči se přesunuli asi o sto metrů výše k rozsypanému nákladu na vozovce. Byl ustaven jeřáb a byl domluven další postup prací a nakládaní traverz.

16:45
Velitel zásahu z místa potvrdil, že likvidační práce jsou velmi pomalu. Hasiči musí postupovat velmi obezřetně a citlivě pracovat s jeřábem. Řada traverz je pod svodidly nebo jinak zaklíněny. Potvrzuje se tak původní předpoklad, že práce budou trvat do nočních hodin. Velitel zvažuje povolání dalšího jeřábu, ale na úzkém prostoru silnice nelze práce výrazně urychlit.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet