Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení zpestřilo pobyt pacientů

V pondělí 3.4. odpoledne se uskutečnilo v Rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov v Karviné-Hranicích prověřovací požární cvičení, kterého se zúčastnily složky Integrovaného záchranného systému, zaměstnanci i pacienti lázní. Zhruba hodinové cvičení bylo ověřovací pro zaměstnance, zasahující jednotky o něm věděly.

Cvičení vzniklo na přání generálního ředitele lázní, který chtěl prověřit chování zaměstnanců v případě vzniku požáru, organizování evakuace zaměstnanci a koordinaci činností se zasahujícími hasiči.

Námět cvičení:
V odpoledních hodinách dojde ponecháním varné konvice uživatelem pokoje bez dozoru k vyvaření vody a vznícení konvice. Následně dojde ke vzniku a rozšíření požáru na vybavení pokoje č. 527 v pátém nadzemním podlaží, který je zaznamenán elektrickou požární signalizací (EPS) na recepci objektu. Je vyhlášen poplach a bude použita přetlaková ventilace. Po likvidaci požáru a odvětrání všech prostor budou pacienti opětovně vrácení na pokoje, což si zajistí zdravotnický personál.

Cvičení proběhlo podle plánu bez zásadních nedostatků jak na činnosti zasahujících složek, tak na postupech zaměstnanců. Evakuovaní pacienti ho brali jako zpestření léčebného pobytu. Generální ředitel i s velitelem zásahu byli s cvičením spokojeni.

Zúčastněné složky:

- Hasičská stanice HZS MSK Karviná, 4 vozidla
- Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Karviná-Hranice, 1 vozidlo
- SDH Petroviče-Závada, 1 vozidlo
- Záchranná zdravotnická služba Karviná
- Městská policie Karviná
Sdílet