Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda pomalu odchází

Jarní povodně končí. Třetí stupeň povodňové aktivity zůstává už jen na Labi v Ústí a na Nežárce v Hamru. Labe by se mělo dostat na dvojku až v pondělí. Praha dokončuje demontáž protipovodňových zábran.

V Jihočeském kraji hasiči pokračují v čerpání vody a rozebírání hrází a dobrovolníci postupně odjíždějí domů. Čtrnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů o víkendu odčerpává vodu ze zatopených sklepů a dalších prostor na Brněnsku. V Blučině hasiči s velkokapacitními čerpadly o výkonu 20 tisíc litrů vody za minutu pokračují v likvidaci obří laguny mezi koryty řeky Svratky a Litavy. Několik menších lagun a rozvodněných slepých ramen hasiči odčerpávají v Medlově, v Nosislavi čerpadla hasičských jednotek zachraňují zatopený jabloňový sad, jehož dlouhodobě podmáčeným stromům hrozil zánik. V Židlochovicích dnes hasiči likvidují jezero na hřišti a v dalších objektech zdejšího sportovního areálu. V Katově hasiči vyjížděli k čerpání sklepa rodinného domu.

Tři jednotky dobrovolných hasičů a vojáci likvidují následky povodní na Břeclavsku. Dobrovolní hasiči spolu s vojáky dokončují čerpání laguny a sklepů u Domova důchodců v Zahradní ulici ve Staré Břeclavi, sklepy hasiči čerpají také v obci Přítluky. Vojáci také rozebírají provizorní hráze z pytlů v Břeclavi–Poštorné. V zahrádkářské oblasti v Poštorné už v nočních hodinách ukončili čerpání vody dobrovolní hasiči z Dobřan na Plzeňsku. Skupina 25 členů SDH vybavená 24 výkonnými čerpadly pomáhala v regionu od minulé soboty a čerpala zatopené sklepy a laguny ve Staré Břeclavi, Charvátské Nové Vsi, v Poštorné a na dalších místech. Dnes dobrovolníci odjíždějí domů. Zítra by z Břeclavi měla odjet skupina 57 vojáků v záloze, kteří při povodních pomáhali v rámci cvičení.

Na Znojemsku čerpají vodu čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Čerpadla mají nasazena ve sklepích v Podhradí nad Dyjí, v Oblekovicích a také v Rybníkách u Moravského Krumlova.
Členové krizového štábu Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje včera přijali a do skladu humanitární pomoci složili dodávku 12 tun Chloraminu a Sava. Tyto dezinfekční prostředky pro likvidaci následků povodní ze svých zdrojů uvolnila Správa státních hmotných rezerv a krizový štáb je bude podle potřeby distribuovat povodňovým komisím obcí s rozšířenou působností. Ty budou přípravky Chloramin a Savo poskytovat majitelům domů k dezinfekci studní a zatopených sklepů i obytných prostor. Krizový štáb kraje také eviduje nabídky humanitárních organizací. Pomoc obyvatelům postižených regionů nabídly Český červený kříž, Diecézní Charita, Adra a Charita Blansko, která obcím ohroženým velkou vodou nabídla zejména pomoc psychologů. Krizový štáb HZS JmK zájemcům rovněž poskytuje čísla kont, kam mohou jednotlivci nebo firmy posílat finanční příspěvky.

Podobná situace je v mnoha dalších krajích. V Praze se od pátku po celý víkend rozebírají protipovodňové zábrany. Voda zůstala jen na několika málo místech v Lahovičkách a na Zbraslavi. Zde je stále zatopen podjezd pod Strakonickou ulicí (odbočka na Zbraslav a Slapy).

Zde museli hasiči zasahovat v pátek v noci, kdy podnapilý řidič „přehlédl“ dopravní značení uzávěry a několik zákazů vjezdu a zkusil zde projet. V podjezdu je ovšem ještě více než půl metru vody, a tak v něm auto utopil. Hasiči ho museli vytáhnou pomocí navijáku a poté řidiče předali do „péče“ Policie. Sorbentem ještě zlikvidovali uniklé PHM na vodě.

Labe v Ústí mělo v osm ráno 648 centimetrů. Za normálního stavu je na dvou metrech. V úterý řeka kulminovala na 886 centimetrech. Nyní klesá asi o tři centimetry za hodinu, stav ohrožení bude platit, dokud se nedostane pod šest metrů.

V Litoměřicích snížili vodohospodáři stupeň povodňové aktivity na druhý už v sobotu večer. Dvojka nadále platí na Ohři v Lounech a ve Stranné na odtoku z Nechranické přehrady. Na druhém stupni zůstávají také dolní toky Lužnice a Dyje.

Stovky obyvatel obcí na Litoměřicku, Děčínsku a v Ústí nad Labem vyklízí zničené byty, armáda, dobrovolníci a hasiči uklízí silnice a chodníky. Mimo domov bylo v Ústeckém kraji zhruba týden 1645 lidí. Na úklid ve městech dohlížejí strážníci.
Sdílet