Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příčinou vzniku požáru auta znovu řádění kun

Dne 24. 11. 2011 ve 21:15 hod. byli hasiči informováni o požáru auta v Uherském Hradišti.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru motoru osobního auta zn. Ford Focus.

Řidička osobního auta jela k centru města, když ve voze ucítila kouř. S vozem okamžitě zastavila u krajnice a zjistila požár. Její první reakce směřovala na záchranu dvou převážených malých dětí, které rychle dostala ze sedaček a z auta ven. Následně volala manžela, který byl za pár minut na místě i s 6 kg přenosným práškovým hasicím přístrojem. Ještě před příjezdem hasičů se mu podařilo proti požáru zasáhnout. Na celkovou likvidace ale museli vyjet hasiči.

Hasiči byli na místě požáru už za dvě minuty po výjezdu ze stanice. Bleskově bylo rozvinuto vysokotlaké vodní vedení a požár v motorovém prostoru byl rychle uhašen. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru. Malé děti hasiči obdarovali svými plyšovými maskoty dráčky Záchranáčky.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo jen předběžně ohledáno. Požárem byl zasažen hlavně motorový prostor a požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 25.000 Kč. Zásahem hasičů byly uchráněny další části vozu a majetku asi za 30 tis. Kč.

V pátek ráno vyjel k vraku vozu znovu vyšetřovatel hasičů, který dál pracoval na zjištění příčiny vzniku požáru. Dopolední zkoumání odhalilo, že příčinou vzniku požáru byly poškozené kabely elektrického vedení, které s největší pravděpodobností narušili hlodavci.

Požáry od poškozených kabelů, které způsobují především kuny, jsou časté a mohou napáchat značné škody. Majitelé vozidel by měli pravidelně sledovat stav vozidla, a to i pod kapotou. Jako prevence se doporučují speciální spreje s účinnou látkou nebo elektronické plašiče.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet