Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Sádku hořel rodinný dům, požár se rychle šířil

V pátek 25. 11. 2011 třicet minut po sedmnácté hodině vyjely jednotky moravskoslezských hasičů k ohlášenému požáru v rodinném domě v obci Velké Heraltice, části Sádek.

Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár střechy staršího rodinného domu s přístavbou. Kvůli silnému větru, který v místě požáru foukal, hrozilo rozšíření požáru na okolní hospodářské objekty a porost.

Velitel zásahu si na místo vyžádal další síly a prostředky. Celkem na místě zasahovalo 6 vozů čtyř jednotek hasičů – profesionálové z opavské stanice HZS Moravskoslezského kraje a dobrovolní hasiči jednotek obcí Velké Heraltice – Sádek, Litultovice a Velké Heraltice.

Požárem byly zachváceny střechy dvou objektů – rodinného domku (16×8m) a hospodářské přízemní budovy (10×12m). Hasiči z objektu evakuovali čtyři obyvatele domu. Na místě přítomná zástupkyně obce zajistila jejich občerstvení a následně jejich přesun k příbuzným, kteří jim poskytli náhradní ubytování. Žádný z obyvatel domu nebyl zraněn.

Kvůli silnému větru docházelo k rychlému šíření požáru po střechách domu a přístavby. Hasiči se proto kromě hašení soustředili na ochranu sousedních objektů a porostů. V hospodářské přístavbě bylo uloženo dřevo a další hořlavé materiály, což značně komplikovalo zásah hasičů. Během zásahu došlo ke zřícení mezistropu v hospodářské budově.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat čtvrt hodiny po 21. Hodině. Poté se soustředili na rozebírání střešních konstrukcí a likvidaci drobných ohnisek požáru. Kvůli množství hořlavých materiálů na místě a větru byla na místě ponechána místní jednotka dobrovolných hasičů, která prováděla dohašování zřícených trámů střechy. Úplně požár likvidovat se podařilo až krátce po desáté hodině dopoledne dnes, v sobotu 26. 11. 2011.

Na místě ujišťovali příčinu požáru vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Příčinou byla závada na komínu. Škoda způsobená požárem je 450 tisíc korun.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet