Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po požáru ve Lhotě ošetřili sedm osob

Dne 26. 11. 2011 v 15:45 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nezletilý třináctiletý chlapec, že u něj doma na adrese Háj Ve Slezsku, část Lhota, ulice V Koutě došlo k požáru.

Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že v přízemí rodinného domu došlo k zahoření plastových přepravek, v nichž byly uloženy textilie a papír. Tyto plastové přepravky byly uloženy pod komínovým průduchem, který vede ze sklepa domu, kde je umístěn kotel na pevná paliva.

Požár lokalizovaly jednotky hasičů HZS Opava, SDH Lhota, SDH Mokré Lazce, SDH Hrabyně a SDH Litultovice. Vyšetřovatel opavských hasičů si celou záležitost na místě převzal do své kompetence k dalšímu opatření a jako příčinu požáru určil vznícení textilií a papíru od jisker s komínového průduchu vedoucího ze sklepa domu, kde byl v provozu kotel na pevná paliva a tudíž se jedná o nedbalost ze strany obyvatel domu.

Na místě zasahovali i lékařští pracovníci RZS Opava, kdy přítomna lékařka rozhodla o převozu několika osob, kteří byli v době vzniku požáru v domě, na pozorování do Slezské nemocnice v Opavě.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

K události byly vyslány výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci a posádka rendez-vous. V péči záchranářů bylo celkem sedm osob. Pětašedesátiletou ženu zasahující lékařka ošetřila na místě, její transport do zdravotnického zařízení nebyl nutný.

U šesti dětí nebylo možno vyloučit intoxikaci zplodinami hoření. Proto byly po prvotním ošetření transportovány k dalšímu odbornému vyšetření na dětské oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Jejich postižení se jevilo být lehčího charakteru. Jednalo se o pět dětí ve věku jednoho až čtyř let a třináctiletého chlapce.

Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50.000,– Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1978 z Háje ve Slezsku.

René Černohorský
Policie ČR

Sdílet