Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel přišel během půl roku o dva domy

Dne 26. 11. 2011 ve 21:40 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Halenkovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Halenkovic, Otrokovic a Napajedel. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru domu.

Požár zpozorovali sousedé a svědci v době, kdy už plameny prošly střechou. Na hašení jednopodlažního domu v řadové zástavbě okamžitě vyjeli hasiči.

Jako první k požáru dorazili hasiči z místní dobrovolné jednotky, následováni dalšími kolegy z povolaných jednotek. Postupně byly nataženy čtyři proudy vody a začal boj s požárem. Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na sousední rodinné domy.

Lokalizace požáru trvala asi dvacet minut. Hasiči pronikli do hořícího domu, kde plameny zasáhly prostor přízemí, prošly přes strop a dostaly se na půdu. Na půdě došlo k požáru uskladněného sena a k zasažení střechy objektu. Hasiči museli postupně likvidovat zničené konstrukce střechy, vyhazovat seno a dohašovat ohniska v jednotlivých částech domu. Celková likvidace tak byla hlášena až za další tři hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Majitel domu se vrátil v době, kdy hasiči likvidovali požár. Jedna žena z vedlejšího domu utrpěla při požáru šok a na místo vyjela posádka zdravotnické záchranné služby. Po ošetření a podání medikamentů byla ponechána v domácí péči. Povolána byla také psycholožka policie, která poskytovala další odbornou pomoc psychicky zasaženým osobám.

Pro majitele domu to byl již druhý rozsáhlý požár během posledního půl roku. O události jsme informovali – zde. Sám nevyloučil úmyslné založení požáru a vyžádal si šetření hasičů i policie.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. Požár zničil značnou část staršího rodinného domu a majiteli způsobil odhadem škodu za 750.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit část majetku, odhadem ve stejné hodnotě.


Dne 27. 11. 2011 v 09:00 hod. se na místo požáru znovu sjeli vyšetřovatelé hasičů a policie, aby pokračovali v šetření a objasnění příčiny vzniku požáru.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet