Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň poplachu při požáru přístřešku

Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes vyjíždělo k požáru hospodářského stavení a skladu v Čejči na Hodonínsku.

Ilustrační foto

Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v 11.34 hodin. Protože při příjezdu prvních jednotek byla část hospodářského stavení u rodinného domu v plamenech a oheň rychle pronikal na přilehlý objekt skladu zemědělského družstva, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Čejče, Klobouk, Kobylí, Krumvíře, Hovoran a Mutěnic.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům nasadili tři vodní proudy. Kromě hašení hospodářského stavení o půdorysu zhruba 10 krát 15 metrů bránili rozšíření ohně na sousední sklad zemědělské techniky a materiálu.

Do části objektu zemědělského družstva oheň ale pronikl a zachvátil uskladněné pneumatiky. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 12.17 hodin. Po vyklizení věcí a materiálu z hospodářského objektu i skladu, rozebrání konstrukce střechy a dohašení lokálních ohnisek hoření hasiči likvidaci požáru ukončili ve 12.56 hodin.

Před plameny se z hospodářského stavení podařilo zachránit malotraktor, ze sousedního skladu pak čtyři částečně poškozené postřikovače a dva traktory. Zakouřené prostory hasiči odvětrali přetlakovým ventilátorem.

V hospodářském stavení oheň zasáhl dvě místnosti a půdní prostor se střechou. Solární panely na střeše stavení poškozeny nebyly, oheň a žár ale zničily měnič a el. rozvody. V sousedním skladu zemědělského družstva požár zničil střešní plášť na ploše zhruba 10 krát 4 metry a část vnitřních prostor skladu.

Celkovou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 500 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele rodinného domu, který žhnoucí popel vysypal do hořlavé nádoby v blízkosti dalších hořlavých materiálů a plastů. Oheň se pak rychle šířil do okolí.

Sdílet