Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár haly v Loděnici, škoda 20 milionů

Jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Beroun, Hořovice, Kladno a Řevnice posílené o jednotky HZS hl. m. Prahy ze stanic HS-1 a HS-7 a jednotky SDH obcí Chyňava, Loděnice, Rudná a Vysoký Újezd zasahovaly ve spolupráci se ZZS a Policií ČR u rozsáhlého požáru výrobní budovy v areálu firmy GZ Digital Media a.s.

Požár vznikl v místnosti příručního skladu hořlavých kapalin ve 3. nadzemním podlaží výrobní haly o rozměrech 112 m x 32 m a postupně se rozšířil na plochu 40 × 32 m s tím, že část plechové střechy na ocelové konstrukci o ploše 32 m x 32 m se zřítila na podlahu 3. NP.

Při požáru došlo ke zranění 2 zaměstnanců, kterým byla hasiči poskytnuta první pomoc, po dojezdu ZZS byly obě osoby předány do jejich péče a transportovány k nemocničnímu ošetření.

Místo zásahu bylo rozděleno do 4 úseků, v době lokalizace ve 20:47 hodin bylo nasazeno 9 proudů C52. Na místě události zasahovalo ve II. stupni požárního poplachu osm desítek hasičů s 11 cisternovými automobilovými stříkačkami, 4 automobilovými žebříky, 2 dopravními automobily, protiplynovým kontejnerem a protiplynovým automobilem a další pomocnou technikou. Jako zdroj vody k hašení byla použita plně funkční vnitřní hydrantová síť v areálu.

Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na plochu celého objektu, zejména vytvořením proluk ve střešní konstrukci pomocí kotoučových pil a hasícího zařízení Cobra a hašením vnitřními i vnějšími zásahovými cestami.

Komplikací byla přítomnost skladu chemických látek ve 2. nadzemním podlaží, který bylo nutno evakuovat do bezpečné části objektu. K měření škodlivin v ovzduší a k chemickému průzkumu byla na místo zásahu povolána výjezdová skupina chemické laboratoře HZS SČK z Kamenice.

Ke snížení druhotných škod hasební vodou bylo drahé strojní vybavení v 1. NP zakryto plachtami a bylo nasazeno kalové čerpadlo k čerpání vody z výtahové šachty a plovoucí čerpadlo k čerpání vody ze záchytné jímky skladu chemikálií.

Vedením firmy GZ Digital Media, a.s., byly poskytnuty ochranné nápoje a strava pro zasahující hasiče. V 13:30 hodin dne 28. 11. 2011 bylo místo zásahu předáno k dohlídce místní jednotce SDH obce Loděnice s předpokladem likvidace požáru a ukončení zásahu jednotek požární ochrany po závěrečném průzkumu ve večerních hodinách.

Zálohy byly řešeny jednotkami SDH obcí kategorií JPO III/2 Králův Dvůr na stanici HZS Beroun, JPO III/2 Komárov na stanici HZS Hořovice a JPO III/2 Zdice na vlastní zbrojnici. V 19:30 dne 27. 11. 2011 byl dán velitelem zásahu pokyn k povolání na stanici HZS Beroun další kompletní směny hasičů z mezistěnové­ho volna.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař


Zasahující technika a jednotky:

  • HZS Beroun – CAS 20 Iveco, AZ 30 Magirus, CAS 16 Iveco, VA
  • HZS Kladno – AZ 30, PPLA a VA ZPP
  • HZS hl. m. Prahy – AZ a jede Cobra
  • HZS Řevnice – CAS 23 Tatra
  • HZS Hořovice – AZ 30, CAS 32 Tatra
  • SDH Chýňava – CAS 25 Liaz, CAS 32 Tatra
  • SDH Vysoký Újezd – CAS 25 Škoda 706
  • SDH Rudná – CAS 25 Liaz
  • SDH Loděnice – CAS 25 Liaz

Wikipedia.org: Loděnice (okres Beroun)

Loděnice je obec v okrese Beroun. Leží v Křivoklátské vrchovině, na 10. kilometru dálnice D5 z Prahy do Plzně, v údolí, kterým protéká stejnojmenný potok, který všichni místní nazývají Kačák.


GZ Digital Media – o firmě:

V polovině 20. století byly v Loděnici, v objektech bývalé přádelny, vybudovány Gramofonové závody. Od roku 1951 se zde vyrábějí vinylové gramofonové desky, byly zde vyrobeny první československé magnetofonové pásky. V roce 1988 zde spatřily světlo světa první československé kompaktní disky. Dnes se v Loděnici vyrábí také DVD. Závod se nyní jmenuje GZ Digital Media.

Firma operuje v následujících oblastech: tiskoviny a obaly, výroba CD, výroba DVD, vinylové desky, kompletace a distribuce produktů. Dle svého tvrzení patří celosvětově k jednomu z nejvýznamnějších hráčů v mediálním, tiskovém a balícím průmyslu, výroby, replikace a skladování CD, DVD, vinylový desek a vinylů.

V Loděnicích také dne 19. října letošního roku zahořela klimatizace ve dvoupodlažní budově.
O události jsme samozřejmě informovali v článku.


Foto: ZZS Trans Hospital, Jan Smutný, HZS STČ a další

Sdílet