Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Kroměříže připravili důstojné rozloučení kolegovi

V pátek 25. listopadu 2011 nastoupil poslední směnu pan Antonín Františ na stanici v Kroměříži. Antonín Františ nastoupil k profesionálním požárníkům již v roce 1988, konkrétně na Správu a útvar sboru PO v Brně, zde sloužil na centrální požární stanici na Lidické ulici. Do našeho kraje přešel v roce 1991 a po celou dobu sloužil na stanici v Kroměříži. Řady profesionálních hasičů opouští v 64 letech jako velitel družstva.

Za 23 let služby zasahoval u téměř všech velkých událostí v našem regionu. V paměti mu zůstává především areál bývalého Technoplastu v Chropyni, kde měl možnost několikrát zasahovat u rozsáhlých požárů. Jeho největší požár v životě zdolával právě zde v dubnu letošního roku. Střídavě s dobrovolnými či profesionálními hasiči zde strávil několik dnů. Pan Františ na hasiče rozhodně nezanevře, protože je dlouhá léta starostou Sboru dobrovolných hasičů v Kroměříži a v místní zásahové jednotce působí jako strojník i velitel družstva.

** Za všechny bývalé kolegy přejeme Tondovi pevné zdraví, hodně štěstí a elánu do dalšího života.**

V sobotu v 7 hodin ráno se jeho poslední předání směny událo netradičně. Pro odcházejícího záchranáře si přijeli přímo na stanici dobrovolní hasiči. Po fotkách s bývalou směnou následovala slavnostní změna hodnostního označení z profesionálního na dobrovolného hasiče přímo stejnokroji. Jistého vylepšení se dočkala rovněž jeho zásahová přilba. Po poslední směně odjel s ostatními strojníky z dobrovolné jednotky přímo na cyklickou odbornou přípravu strojníků JSDH obcí na stanici v Morkovicích.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet