Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jarní tradice – požáry trávy

Oteplení a suché počasí o víkendu výrazně zvýšilo riziko požárů suché trávy. Během soboty a v neděli do 15:30 hodin hasiči v kraji vyjížděli celkem k 25 požárům trávy. Nejvíc zásahů měli v okrese Brno-venkov.

Na Brněnsku v sobotu hasiči likvidovali požáry trávy v Blučině, Nosislavi (opakovaný požár), Ostopovicích, Syrovicích, Lelekovicích, Předklášteří u Tišnova, Řícmanicích, Babicích nad Svitavou a v Pozořicích. V krajském městě hasiči likvidovali požáry trávy u ul. Hlavní v městské části Komín, u náspů žel. trati v Králově Poli a v Černovicích, dále v Soběšicích, u Luční ul. v městské části Žabovřesky a u ul. J. Faimonové v Líšni. Třikrát požáry trávy zaměstnaly hasiče na Blanensku – vyjížděli do Olomučan, Kunštátu a Petrova, stejný počet výjezdů do Krumvíře, Poštorné a Kloubouk u Brna zaznamenali hasiči na Břeclavsku. Požáry trávy na koupališti v Křenovicích a stromu a trávy v Nádražní ulici ve Slavkově u Brna likvidovali hasiči na Vyškovsku. Na Znojemsku hasiči likvidovali požár trávy v Oblekovicích, na Hodonínsku požár trávy na mezi u silnice z Kyjova do Kelčan.
Nejčastější příčinou požárů trávy je nedbalost lidí při pálení odpadu z přípravy zemědělských ploch a zahrádek na jaro, část požárů vzplálo od neuhašených zbytků po pálení klestu po těžbě dřeva. Každoročně také někteří lidé porušují přísný zákaz plošného vypalování porostů. Loni si neopatrné spalování suchého porostu a odpadu na jižní Moravě vyžádalo jeden lidský život. Hasiči proto znovu upozorňují, že při pálení odpadu ze zahrádek je nutné ohniště neustále střežit, dále doporučují ohniště ohraničit kameny příp. metrovým pruhem holé zeminy, a navíc je třeba mít stále po ruce zdroj vody, lopatu či jiné jednoduché hasební prostředky na uhašení plamenů. Při silném větru je třeba pálení odpadu ihned ukončit, při odchodu z pozemku je nutné ohniště důkladně prolít vodou. Za nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm se lidé vystavují riziku pokuty v blokovém řízení, při opakovaném přestupku může být zahájeno správní řízení.
Sdílet