Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velikonoční „46. košt vína v Bukovanech“

O velikonoční neděli (16. 4. 2006) se v Bukovanech u Kyjova uskuteční již 46. ročník tradičního koštu vína.

Víno má v Bukovanech dlouhou historii, která začíná již ve 12. století, kdy ves patřila klášteru Hradisko u Olomouce a bukovské víno sloužilo k bohoslužebným účelům. Víno mělo dobrou pověst a bylo vyhledávané. Pilo se tehdy z kamenných hrnků, ze kterých prý znamenitě chutnalo.
Víno se v Bukovanech pěstuje dodnes v několika tratích – Břístí, Skaly a Kříb. Z odrůd se zde pěstuje kromě jiných odedávna Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Neuburg, Burgundské bílé a šedé, z modrých odrůd pak Portugal, Frankovka, Svatovavřinecké a Burgundské modré.
Letos se těchto a různých dalších vzorků jako např. Sylvánu, Tramínu, Ryzlinku vlašského, Večerky, Aurelia, Muškátu moravského, Zweigeltrebe, André, Cabernet Moravie a Merlotu sešlo na 470 z Bukovan a okolí. Nejstarší vystavované vzorky pocházejí z roku 1989 a vystavována jsou vína deklarovaná od jakostních, kabinetů až po výběr z bobulí a slámové víno.
Samotný košt se odehrává od 13:00 hod. na místní Sokolovně za doprovodu mladé cimbálové muziky z Dubňan a večer pak pokračuje taneční zábavou s dechovou hudbou Žadovjáci. Občerstvení (klobásky, sýr, škvarky, čerstvý chleba) je zajištěno.
Přijďte se podívat na Bukovské vinohrady, které chrání sv. Urban, jehož dubová socha stojí vedle „Močidla“ u vstupu do trati Skaly, a nad nimiž ční nový Bukovský větrný mlýn. Přijďte a okoštujte vína, které pro vás bukovští vinaři připravili.


Jiří Pelikán
Bukovany 29
724 120 289
602 127 636
Sdílet