Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jan Kubale: „Dobrá parta dělá u hasičů hodně“

Po čtyřiceti letech zítra končí u Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje jablonecký profesionální hasič nstržm. Jan Kubale.

Jak sám říká, za celou tu dobu ho nikdy nenapadlo, že by změnil profesi a dělal něco jiného, „být hasičem mě bavilo v životě úplně nejvíc," přiznává. Hasiči byli jeho druhou rodinou a možná tam strávil v přepočtu na hodiny víc času než doma.

„Vždycky jsem měl štěstí na kolektiv a skutečně to nemělo chybu. Dobrá parta dělá u hasičů hodně," uvádí Jan Kubale a dodává, že vždy miloval práci hasiče, kterou by nikdy nevyměnil za nějaké „papírování" v kanceláři.

„Měl jsem potřebu stále něco vymýšlet, realizovat se. Také vzpomínám na naše výkony v požárním sportu, kdy jsme byli i mistři republiky, výstup do 4. podlaží cvičné věže jsem dával za 16, 9."

Během svého působení u sboru se zúčastnil mnoha zásahů i u mimořádných událostí. Dobrovolně se také přihlásil do skupiny hasičských záchranářů a odcestoval do Arménie, kde se podílel na záchranných pracích po ničivém zemětřesení v roce 1988. I jeho přispěním bylo zachráněno několik obyvatel ze sutin zničených měst. „Šlo o tvrdou zkušenost. Zvládlo se to a člověk si odtamtud přivezl spoustu ponaučení," doplňuje.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje přichází o velmi schopného člověka, na kterého bylo možné se vždy spolehnout. Za obětavou práci mu všichni moc děkují a přejí mnoho energie a vitality. „Jan Kubale svým způsobem jednání a vystupování vyvolával ve svém okolí pocit kolegiality a důvěry. Svým kolegům byl příkladem v dodržování služební kázně.

Po dobu své dlouholeté služby u Hasičského záchranného sboru vychoval nespočet nových příslušníků, kterým byl velkou oporou," uvádí plk. Ing. Petr Bartoň, ředitel Územního odboru Jablonec nad Nisou.

Velké poděkování patří také dalším příslušníkům HZS LK, kteří končí svůj služební poměr – Ladislavu Rabinovi, Tomáši Salabovi a Norbertu Resslovi.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet