Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva zranění řidiči a zablokovaný hlavní tah u Kunovic

Dne 29. 11. 2011 v 09:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po vážné dopravní nehodě u Kunovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště postupně se třemi vozy, včetně speciálního protichemické­ho auta.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na obchvatu města a hlavním silničním tahu I/50 došlo ke střetu osobního auta zn. VW Golf a nákladní soupravy s tahačem zn. Volvo.

Podle svědků řidič osobního vozu havaroval na rovném úseku a následně narazil do v protisměru jedoucí nákladní soupravy. Při nehodě se těžce zranil řidič osobního auta a lehké zranění utrpěl řidič kamionu. Vozidla se od sebe zastavila asi 100 metrů. Nákladní souprava zablokovala hlavní tah, který se stal neprůjezdný na řadu hodin. Při nárazu došlo k poškození jedné z palivových nádrží tahače a k následnému úniku asi 600 litrů nafty.

Hasiči byli na místě nehody za čtyři minuty po výjezdu ze stanice. Okamžitě byla poskytnuta nezbytná péče zraněným řidičům, kteří byli přeneseni nebo předáni do péče zdravotnické záchranné služby. Po prvotním ošetření byli oba pacienti postupně odvezeni do nemocnice.

Hasiči se museli především postarat o uniklou naftu z tahače nákladní soupravy. Velitel zásahu si vyžádal výjezd dalších posilových vozů a protichemického speciálu. Palivo nateklo do betonového záchytného koryta u silnice a nedošlo tak k přímému ohrožení životního prostředí.

Část paliva se podařilo hasičům zachytit do sběrných nádob. Zbytek byl vyčerpán z koryta. Potřísněná vozovka byla zasypána větším množstvím sorbentů. Zpříčený tahač s návěsem nebylo možné vyprostit standardní technikou hasičů, a proto byl vyžádán výjezd speciálu asistenční služby motoristů.

12:30
Vozovka hlavního tahu je stále uzavřena. Hasičům se podařilo zlikvidovat uniklou naftu a na místo už přijel vyprošťovací speciál na uvolnění komunikace.

13:45
Velitel zásahu ohlásil, že se podařilo vyprostit kamion, který blokoval důležitý silniční tah. Hasiči přečerpali zbylou naftu a zajistili tahač proti dalším únikům provozních kapalin. Na místo přijel pracovník správy a údržby silnic, který na finální očištění vozovky vyšle speciální auto. Hasiči ukončují zásah na místě nehody.

Kamion byl odtažen na odstavnou plochu a dál nebrání v provozu. Otevření hlavního tahu očekáváme kolem čtrnácté hodiny.

14:05
Po dohodě s Policií ČR byl hlavní tah I/50 u Kunovic znovu otevřen pro dopravu. Silnice je průjezdná bez výrazného omezení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet