Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U hasičů strávil Standa Chmelík 42 let služby

Poslední směnu u profesionálních hasičů má za sebou Stanislav Chmelík ze stanice v chemických závodech v Sokolově. U hasičů v Karlovarském kraji má odslouženo neuvěřitelných 42 let.

Když v roce 1969 nastupoval Stanislav Chmelík po vojenské základní službě k hasičům na stanici Cheb, asi netušil, že u hasičského sboru v kraji bude sloužit až do důchodu. V úterý 29. listopadu 2011 po neuvěřitelných dvaačtyřiceti letech u hasičů odsloužil poslední směnu. Celou dobu přitom strávil na výjezdu a dodnes je platným členem sboru po odborné stránce, ale ve svých čtyřiašedesáti letech i fyzicky. Ukázal to při nástupu na svou poslední směnu, kdy si jen tak na rozcvičení udělal třicet shybů. Obrovskou vitalitu a životní sílu si nyní chce užívat na chatě, na hasiče prý ale nezapomene.

Na poslední směnu se přišli se Stanislavem Chmelíkem rozloučit krajský ředitel HZS Karlovarského kraje Václav Klemák a jeho náměstek Oldřich Volf. Právě jemu dělal při jeho přijetí k hasičům v roce 1992 velitele Standa Chmelík. Jako svůj recept na to, jak vydržet tak dlouho u hasičů, uvádí Standa Chmelík mít z padesáti procent štěstí na dobré velitele a z padesáti procent na podřízené a kolegy. A brát povolání hasiče jako skutečné poslání.

Standa Chmelík začal u hasičů sloužit na chebské stanici jako strojník, o jedenáct let později přešel na stanici Sokolov jako hasič, velitel družstva, velitel čety a operační důstojník. Od roku 2000 slouží na stanici v sokolovské chemičce, kde dál vychovává své další a další nástupce. Mezi kolegy je uznávaným profesionálem, kterého si ostatní váží pro jeho zkušenosti. Zároveň ale musí být všichni dodnes na pozoru před jeho oblíbenými drobnými vtípky a kanadskými žertíky, kterých je nepřeberné množství a vždycky překvapí. Na řadu těchto žertů zavzpomínal při rozloučení, které si nenechali ujít ani novináři. Vyslechli si tak i vzpomínky na zajímavé zásahy, kdy Standa Chmelík například hasil hořící tank plný ostré munice. S tankem vojáci při cvičení sjeli mimo silnici a prorazili plynové potrubí. Doslova doběla rozžhavený tank ochlazoval se svými kolegy i Standa Chmelík. Nikdy si nevedl statistiku, kolika výjezdů se zúčastnilo ani kolika lidem přitom pomohl, vzpomíná ale na ty, kteří přišli za hasiči na stanici poděkovat.

Rozhodnutí strávit celý svůj profesní život u hasičů Standa Chmelík nikdy ani na okamžik nezalitoval a právem ho tak všichni jeho kolegové v kraji berou jako hasičskou legendu.

Podle informací Generálního ředitelství HZS ČR slouží v republice tři hasiči, kteří mají za sebou 42 nebo více let služby ve výjezdu. Kromě Standy Chmelíka to jsou kolegové z hasičského sboru v Praze Václav Urban a František Kunert. Druhý jmenovaný letos završil dokonce 44 let na výjezdu u hasičů. Oba dva stejně jako Standa Chmelík odchází od sboru ke konci listopadu.

Také na stanici v Toužimi přichází hasiči o skvělého kolegu a výborného kamaráda. Po dvaceti sedmi letech služby se rozhodl na konci listopadu odejít Josef Mikula. Také on během dlouhých let u sboru vychoval velké množství nových hasičů. Navíc ve výchově pokračuje i ve volném čase, kde je uznávaným a oblíbeným vedoucím mladých hasičů, se kterými se pravidelně účastí soutěží a setkání po celé republice i v zahraničí. I Pepa Mikula si nikdy nepřipustil, že by v životě mohl dělat něco jiného, než pomáhat ostatním v hasičské uniformě.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet