Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při srážce auta a autobusu bylo zraněno osm dětí, řidič osobáku zahynul

Osm dětí bylo dnes zraněno při srážce autobusu s osobním autem na silnici mezi obcemi Suchohrdly a Těšetice na Znojemsku. 

Ilustrační foto

Devětatřicetiletý řidič vozidla Mitsubishi s přívěsem podle informací hasičů na přehledném úseku silnice vyjel do protisměru, kde narazil do autobusu DAF. Řidič autobusu ve snaze zmírnit náraz vyjel ze silnice do stromořadí, ve kterém vyvrátil jeden ze stromů a skončil na kraji pole. Řidič osobního auta ve zdemolovaném vozidle na místě zemřel. V autobusu, kterým se ze Znojma do Prosiměřic v doprovodu třech pedagogů vracelo 45 školáků ze 3. a 4. třídy, bylo zraněno osm dětí. Zranění utrpěl také řidič autobusu.

Hlášení o nehodě hasiči na tísňové lince převzali v 11.37 hodin, k zásahu vyjela jednotka ze stanice ve Znojmě. Ještě před jejím příjezdem učitelé všechny děti vyvedli z autobusu. Zraněné školáky hasiči předali do péče zdravotníků. Ti do nemocnice spolu s dětmi převezli také řidiče autobusu. Ostatní školáky do ZŠ v Prosiměřicích dopravil náhradní autobus.

Hasiči vozidla zabezpečili proti případnému vzniku požáru a sorbentem na vozovce zasypali drobný únik provozních kapalin. Protože z palivové nádrže autobusu část nafty vytekla do půdy, hasiči o tom uvědomili pracovníky odboru životního prostředí městského úřadu ve Znojmě. Ti zajistí sanaci zeminy ze zhruba osmi metrů příkopu u silnice.

Po vyšetření a zadokumentování nehody policisty hasiči z vraku vozidla Mitsubishi vyprostili zaklíněné tělo řidiče. K úklidu vozovky byli přivoláni silničáři.

Protože střepy, úlomky a utržené části vozidla Mitsubishi zůstaly na silnici v délce několika desítek metrů, policisté komunikaci po dobu šetření a odstraňování následků nehody uzavřeli a dopravu odkláněli.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet