Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fotosoutěž 2005/2006

Vyhodnocení 1. ročníku Fotosoutěže 2005/2006 v kategoriích „Policie – hasiči záchranáři – veřejná správa“ a „Ze života a proměn naší obce nebo města“ pořádané MV ČR.

Došlé fotografie soutěžících porota rozdělila podle věku autorů. První kategorií byly fotografie od dětí (do věku 15 let), druhou fotografie dospělých. V kategorii dospělých pak porota rozdělila fotografie na kategorie ze služby policistů, hasičů a úředníků veřejné zprávy a fotografie ze života a proměn v mé obci.

Ze zaslaných fotografií třiceti čtyř autorů vybírala porota ve složení kpt. Roman Skřepek z Policejního prezídia, por. PhDr. Petr Kopáček z GŘ-HZS, Pavla Nová z Muzea Policie ČR, fotograf Jiří Novák z časopisu Policista a Mgr. Vladimír Bukač z tiskového oddělení MV.

Předání cen a setkání s autory vítězných fotografií se konalo 11. dubna v Policejním muzeu v Praze. Konalo se v komorní atmosféře za účasti necelých tří desítek lidí. Bohužel se všichni ocenění nemohli dostavit. Ceny předávala ředitelka odboru tisku a PR Ministerstva vnitra paní Mgr. Marie Masaříková a ředitelka Muzea Policie ČR paní Pavla Nová. Ti soutěžící, kteří se dostavili, měli nakonec možnost diskutovat o fotografování s profesionály z médií i od hasičů, které zde zastupoval vedoucí odboru dokumentace HZS Praha Miloš Vorel, který zásahy hasičů a záchranářů fotografuje již více než 20 let a oplývá bohatými zkušenostmi. Pilotní ročník soutěže se celkem povedl, i když účast mohla být trochu větší, a věříme, že ten příští bude mnohem lepší.

V dětské kategorii porota posuzovala třináct prací a nakonec vybrala 4 vítěze.
Na třetím místě se umístila fotografie „Barevná pouť v Protivíně“. Jejím autorem je desetiletý Ondra Koc z Protivína. Na druhém místě se umístily dvě fotografie. Fotografie zachycující „Skautský výlet do okolí Protivína“ – má stejného autora, tedy Ondru Koce. Neméně zajímavou byla fotografie „Zapadající Slunce“. Autorkou je jedenáctiletá Anežka Nádvorníková z Hradce Králové. Vítězkou v dětské kategorii je třináctiletá Markéta Koubová z Mnichova Hradiště – zachytila na své fotografii „Požár Liazu“.

V kategorii „Ze služby“ se na třetím místě umístily dvě fotografie. Autorem první z nich je Morcinek Michal z Petrovic u Karviné. Zachycuje „Povodně v Petrovicích u Karviné“. Druhá zachycuje „Cvičení složek IZS“ a autorem je Milan Vávrů z Prahy 5. Druhé místo přináší také dva autory. Jitka Eretová z Litoměřic vyfotila „Zásah hasičů při likvidaci požáru chatky v Terezíně“, (na snímku hasiči z Litoměřic) a Lukáš Vejvar z Kladna „Likvidaci požáru automobilu“. Na prvním místě se umístila fotografie, zachycující hasiče při likvidaci „Požáru seníku v Petrovicích“, již oceňovaného Michala Morcinka z Petrovic u Karviné.

Z fotografií „Ze života a proměn naší obce nebo města“ porota vybírala také obtížně. Třetí místo obsadila Marie Štecová ze Starého Jičína. Poslala fotografii „Hrad Starý Jičín podkreslený zimou a zubem času“. Druhé místo obsadil Pavel Koc z Protivína a jeho netradiční fotografie „Hokejbalisty“ (na hokejovém hřišti v Protivíně, aneb proč nefotografovat trochu netradičně). Vítěznou fotografií se stala fotka „Malí požárníci“ – (vyfoceno na Dětském dnu v Moravském Krumlově). Autorem je Jindřich Hujňák z Dobšic u Znojma.

Porota se rozhodla vybrat a ocenit fotografie v kategorii „legrácky“. Líbily se jim dvě fotografie Martina Fanty z Prahy 4 „Budoucí hasič“ a „Už jsme dojeli“ – profesionální hasiči trénují na starém vraku Škody 120 vyproštění osob, dva příslušníci předvádějí, jak se jede před nárazem. Úspěch měla i fotografie Tomáše Crhonka ze Strážiska – „I takto může vypadat kancelářská krysa

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout oceněné fotografie.
Sdílet