Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po pětatřiceti letech opustil sbor plk. Jan Bradna ředitel ÚO Kolín

Dnes 1.12. se v půl deváté ráno konalo na centrální stanici ÚO Kolín rozloučení s ředitelem ÚO Kolín plk. Janem Bradnou, kterého se zúčastnili příslušníci a zaměstnanci celého odboru i hosté.

Jan Bradna nastoupil k hasičům v Praze, ne proto, že by od mala nic jiného nechtěl dělat, ale protože v Praze hasičům, po velkém požáru Veletržního paláce, v náboru dávali byty a on bydlel s rodinou u rodičů. Paradoxem je, že byt nedostal, ale až do včerejška zůstal věrný hasičům.

V té době nebyli hasiči pro stát vlastně nic. Profese hasič, či v té době požárník, neexistovala a tak byli hasiči přiřazeni k dělníkům vyrábějícím dřevěné hračky a podle toho se odvíjely i platy. Trochu nápravy přišlo až v roce 1985 s novým zákonem, ale jen v úrovni určitého uznání naší práce, radikální změna přišla až po roce 1989.

„Do Kolína jsem osobně přišel v roce 1982, to se ještě říkalo jen, že u hasičů peníze nejsou, ale obrovská sranda. Což potvrzuji. Prošel jsem na stanici snad vším. Byl jsem hasič, zaskakoval na ústředně resp. ohlašovně požárů, ať to lépe zní, byl strojníkem, velitelem družstva, velitelem směny, zástupcem náčelníka a bylo pro mě velkou ctí, že v roce 1989 skoro na den před jednadvacátým rokem si mě tehdejší příslušníci zvolili za šéfa okresu Kolín, kde byl až do dnes“, řekl Jan Bradna.

Po slavnostní řeči, kterou dnes již bývalý ředitel pronesl, kde shrnul svou dosavadní kariéru, samozřejmě poděkoval všem svým spolupracovníkům za dlouholetou a dobře odvedenou práci došlo k předání darů a slavnostnímu poslednímu výjezdu, který se uskutečnil na historickém vozidle Laurin a Klement z roku 1910. Nezbývá než popřát mnoho dalších úspěchů v životě.

Sdílet