Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úmyslně založený požár zničil opravený dům

Objekt bývalé školy v Liboci u Kraslic na Sokolovsku, který občanské sdružení Útočiště rekonstruovalo pro potřeby mladých lidí bez zázemí, zachvátil ve středu večer rozsáhlý požár. Ten celý dům prakticky zničil. S ohněm bojovalo šest jednotek hasičů od půl sedmé večer až do ranních hodin.

Požár byl nahlášen na tísňovou linku hasičů po půl sedmé večer. První jednotka hasičů byla na místě za šestnáct minut od nahlášení, v době příjezdu hasičů se stanice Kraslice byl celý dům v plamenech, na jedné části domu se už zřítila i střecha. Do 35 minut od nahlášení zasahovalo u požáru šest cisteren hasičů a také automobilový žebřík, postupně pak byl na místo povolán i protiplynový vůz se zásobou dýchací techniky a v nočních hodinách pak i kontejner nouzového přežití jako zázemí pro zasahující hasiče.

V osm hodin večer začali hasiči dostávat plameny pod kontrolu, zcela vyhořelá střecha se ale propadla i ve druhé části domu a stejně tak stropy v podkroví. V deset hodin večer velitel zásahu nahlásil, že se podařilo zlikvidovat plamenné hoření, hasiči pokračovali v dohašování žhnoucích ohnisek a rozebírali vyhořelé konstrukce. V jednu hodinu v noci se část hasičů vrátila na základny, ostatní zůstali na místě až do rána, kdy stále dohašovali skrytá ohniska a hlídali místo požáru. Po vychladnutí objektu mohli dovnitř vstoupit vyšetřovatelé požárů, kteří zjišťují příčinu. Na pomoc si povolali i specialisty v oboru elektro a chemie a také speciálně vycvičeného psa na vyhledávání stop tzv. akcelerantů, tedy látek podporujících hoření. Výše škody je zatím v šetření.

Hned v počátcích zásahu zjišťovalo operační středisko hasičů vše o občanském sdružení Útočiště a jejich domu v Liboci, zasahujícím hasičům tak mohli předat informaci od zástupců sdružení, že dům je v konečné fázi rekonstrukce, ale dosud je neobydlený.

Hasiči místo zásahu po závěrečném průzkumu termokamerou předali majiteli ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne. Příčinou je předběžně úmysl, odhadovaná škoda dosahuje 5 milionů.

Zasahující jednotky:

  • HZS Kraslice (CAS 20 T815, CAS 32 T815, AŽ 30 Ifa)
  • HZS Sokolov (CAS 30 T815–7, PPLA-L1 Iveco, KA-S2 Iveco, VEA Toyota)
  • HZS Karlovy Vary (VEA Toyota)
  • JSDH Kraslice (CAS 25 L101)
  • JSDH Luby (CAS 20 MAN)
  • JSDH Rotava (CAS 20 T815)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet