Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár odstaveného osobního auta ve Valašské Polance

Dne 1. 12. 2011 v 16:27 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta ve Valašské Polance.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Valašské Polanky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru odstaveného osobního auta zn. VW Polo.

Požár byl zpozorován synem majitelů, který si všiml kouře. Nejdříve si myslel, že jde o pálení u sousedů, ale vzápětí se ukázalo, že jde o požár auta odstaveného na dvoře u domu. Na místo byli ihned přivoláni hasiči.

Jako první z hasičů dorazili místní dobrovolníci, následováni profesionály ze Vsetína. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz a do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitel postupně vypověděl následující příběh, který může být poučením i pro ostatní. Osobní auto bylo přivezeno jako dovoz ze zahraničí, a to před třemi dny. Majitel prováděl celkovou očistu vozidla i interiéru, když v prostoru pod palubní deskou narazil na klubko kabelů. Protože se mu tyto kabely nezdály jako originální součást vozu, rozhodl se je odstranit. Vytržením celého svazku se kabelů zbavil. Vozidlo následně nechal odstavené na dvoře, a to i s klíčky ve skříňce zapalování. V době vzniku požáru nebyl doma.

Požár vznikl v prostoru pod palubní deskou a dále se rozšířil po interiéru a do všech prostorů pod kapotou. Vyšetřovatel se domnívá, že při násilném odstraňování „přebytečných“ kabelů došlo k obnažení elektrického vedení vozu nebo k poškození dalších kabelů v autě. Při zkratu došlo ke vzniku požáru s následnou škodou asi 65.000 Kč.

Pro majitele to byla trpká zkušenost, zvláště když přiznal, že standardně vozidlo odstavuje do garáže, kde navíc vždy odpojuje autobaterii k zabránění vzniku možného požáru.

Ještě v pátek ráno jel znovu vyšetřovatel hasičů na místo požáru a provedl dodatečné šetření. Majitel znovu detailně popsal příběh o odstranění kabelů, o čištění vozu mokrou cestou s následným asi dvouhodinovým vysoušením při nastartovaném motoru. Po úklidu majitel odjel. Požár zpozoroval syn, který chtěl použít k hašení malý hasicí přístroj, ale proti silnému požáru neměl šanci.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet