Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Norná stěna zachytila bílou látku na vodě

Dne 2. 12. 2011 ve 13:28 hod. byli hasiči informováni o znečištění potoka ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, speciálním protichemickým autem a technickým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k dalšímu znečištění Fryštáckého potoka ve Zlíně.

Svědci si všimli výrazné bílé skvrny na hladině potoka na nábřeží U Januštice a na pomoc ihned přivolali hasiče. Záchranáři byli na místě události už za tři minuty po výjezdu ze stanice.

Velitel zásahu potvrdil, že na hladině je výrazná bílá skvrna v délce asi dvaceti metrů a nechal si ze stanice vyslat speciální spektrometr na určení látky. Hasiči okamžitě po příjezdu položili přes potok nornou stěnu, aby zabránili dalšímu šíření látky do řeky Dřevnice.

Po dovozu speciálního přenosného Ramanova spektrometru byl proveden odběr vzorku a rychlá analýza. Látka samotná nevykazovala nebezpečné hodnoty a s největší pravděpodobností se jednalo o tuky. Na místo byli přivoláni pracovníci odboru životního prostředí města, inspekce životního prostředí a policie.

Podle šetření na místě vzniklo podezření, že původcem znečištění je nedaleký areál nákupního centra. V minulosti hasiči na tomto místě řešili už několik podobných událostí se znečištěním toku.

Záchytem na norné stěně se podařilo hasičům odebrat převážnou část látky a následně ji odvézt k likvidaci. Zásahem bylo zabráněno dalšímu rozšíření po toku a ohrožení životního prostředí.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet