Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Smrt na železničních přejezdech? Dnes už dvakrát

Tři střetnutí na železničních přejezdech si během dnešního dne vyžádaly prozatím dva lidské životy a jednoho vážně zraněného (není vyloučeno úmrtí). Od začátku listopadu Drážní inspekce eviduje již devět nehod, kdy došlo ke střetnutí vlaku s osobou na železničním přejezdu. Při těchto mimořádných událostech zahynulo 7 lidí.

První dnešní nehoda na přejezdu se udála ve 12.12 hodin v centru Zlína poblíž hlavního nádrží. Na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací, která byla v době nehody v činnosti, se střetl nákladní vlak s mužem (1975), který na následky střetnutí zemřel. Provoz na trati byl přerušen do 14.25 hodin.


Další nehoda se stala ve 13.10 hodin ve Vranovicích, kde se na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací, která byla doplněna závorami, střetl vlak (Olomouc – Brno) s osobou vedoucí kolo. Při nehodě byl tento muž (1932) usmrcen. Škoda na vlaku byla odhadnuta na 50 000 Kč. Provoz na trati je v tuto chvíli veden pouze po jedné ze dvou traťových kolejí.


Zatím poslední střetnutí se událo v 14.10 hodin v Českých Budějovicích u odbočky Rožnov. Zde se střetl osobní vlak (České Budějovice – Český Krumlov) s osobou. Dle předběžných informací Drážní inspekce je osoba vážně zraněna.

Na základě šetření mimořádné události bylo místo střetu stanoveno mimo železniční přejezd v prostoru veřejnosti nepřístupném. Nejedná se tudíž o střetnutí na železničním přejezdu. Provoz na trati je doposud přerušen.

Mgr. Martin Drápal
mluvčí Drážní inspekce

Sdílet