Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče ohrožovala při požáru munice

K požáru chatky do Turkovic, části obce Rašovy, vyjížděli 5. prosince ve 13.38 hodin profesionální hasiči z Přelouče a Pardubic a dále dobrovolní hasiči z Turkovic, Lipoltic, Choltic a Heřmanova Městce.

Při příjezdu hasičů na místo bylo celé podkroví chatky v plamenech. Hasiči okamžitě nasadili potřebné proudy k likvidaci požáru. Při nahlášení události bylo oznámeno, že uvnitř objektu se nacházejí osoby, to se ale provedeným průzkumem nepotvrdilo.

Na místo se dostavila majitelka objektu, která sdělila veliteli zásahu, že se uvnitř chatky v podkroví nachází nevystřelená munice do pistole. Zasahující jednotky tak byly staženy z objektu a likvidace požáru probíhala z venku. Hasiči dále zjistili, že uvnitř objektu jsou kanystry s benzinem a tři propan butanové lahve. Ty byly včas vyneseny do bezpečí. Velitel zásahu nechal na místo povolat vozidlo s termokamerou a dále kombinovaný hasicí automobil vybavený vysokotlakým řezacím a hasicím zařízením Cobra.

Zařízení slouží k proniknutí skrz pevnou překážku do uzavřeného prostoru za pomoci vysokotlaké vody s příměsí abraziva. Následuje vysokotlaké hašení uzavřené prostory, a to bez nutnosti vstupu zasahujících hasičů, což v případě nalezené munice bylo nejlepším řešením.

Hasiči na místo nechali přivolat pyrotechnika. Poté, co byl požár uhašen, hasiči nasvěcovali místo události pyrotechnikovi, který munici postupně vynesl a zajistil. Zásah byl ukončen v 19.04 hodin.

Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je v šetření. I dnes, v úterý 6. prosince, na místě budou pracovat specialisté, aby zjistili, co požár způsobilo.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet