Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chemička plná hasičů

Pět desítek hasičů, policistů a zdravotníků se zapojilo do středečního dopoledního cvičení v ostravské firmě BorsodChem MCHZ, při němž byl simulován únik zhruba dvaceti tun amoniaku (čpavku) z potrubí velkých zásobníků a zranění jednoho ze zaměstnanců chemičky (zasažen čpavkem).

Havárii oznámili zaměstnanci firmy na Centrum tísňového volání po deváté hodině a v areálu chemičky a v jejím okolí se rozezněly sirény. Na místo ihned vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Ostravy-Fifejd a Ostravy-Zábřehu, Policie ČR z obvodního oddělení v Ostravě-Mariánských Horách a Zdravotnická záchranná služba z Ostravy (ZZS). Z hasičské stanice uvnitř rozsáhlého areálu chemičky vyjela k poškozenému potrubí podniková profesionální a dobrovolná hasičská jednotka.

Nejprve se hasiči postarali o zraněného v bezvědomí, kterého předali osádce sanitky Zdravotnické záchranné služby. Jedna skupina hasičů postavila pomocí řady hadic vodní clonu, která měla zabránit úniku čpavku do obydleného okolí chemičky. Druhá skupina hasičů v ochranných protichemických oblecích a s dýchacími přístroji vyrazila utěsnit díru v potrubí. Použila k tomu nafukovací pásovou ucpávku.

Mezitím policisté obsadili a uzavřeli všechny příjezdové cesty. Z varovného rozhlasového zařízení v jednom policejním vozidle a projíždějícím hasičském voze se pravidelně ozývalo upozornění pro obyvatele přilehlých domů (tzv. chemická osada) na únik čpavku i s dodatkem, že jde pouze o cvičení. Hasiči měřili mezi domy koncentraci uniklého čpavku.

Zhruba po hodině byl cvičný zásah ukončen. Prověřil především součinnost jednotek z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s hasičskými jednotkami (profesionální a dobrovolnou) chemičky a také zapojení dalších složek Integrovaného záchranného systému, tedy Policie ČR a ZZS. Vyčlenění příslušníci HZS MSK mj. kontrolovali dojezdové časy jednotlivých vozidel na místo havárie. Jako pozorovatelé se přijeli na cvičení podívat zástupci odboru obrany Magistrátu města Ostravy a vojáci ze 157. záchranného praporu v Hlučíně.

Cvičení mělo hlavně prověřit vnější havarijní plán firmy BorsodChem MCHZ, tedy připravenost na případnou havárii. Je druhým prověřováním vnějšího havarijního plánu (HP) v kraji. První se konalo loni v říjnu v areálu ostravské firmy Energetika Vítkovice. Opakovat se má každé tři roky. Procvičování dalších vnějších HP velkých firem v kraji bude pokračovat v létě a na podzim (např. Třinecké železárny a Koksovna Svoboda). Celkem bylo v kraji zpracováno devět vnějších HP.
Sdílet