Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Ježíšek“ nadělil libereckým hasičům novou cisternu

Nejhezčím dárkem, který mohli liberečtí hasiči dostat pod stromeček, je velkoobjemová cisterna, která dnes zaparkovala na dvoře stanice libereckých profesionálů v Šumavské ulici.

Nová CAS 30 – S3VH se stala doslova atrakcí a každý se chtěl s novým strojem seznámit. Než však vyrazí k zásahům, bude to ještě chvíli trvat. „Obyvatelé Liberce už budou moci novou cisternu vidět, ale zatím pouze na kondičních jízdách. Bude třeba, aby se s ní každý dokonale naučil, protože způsob jízdy i obsluhy je zcela nový," říká velitel liberecké stanice mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Hasiči si tak budou muset zvyknout například na poloautomatické řazení a další novoty. Pokud se vše stihne, nová cisterna by mohla vyjet právě na Vánoce. Objem nádrže na vodu je 9 000 litrů a 540 litrů na pěnidlo. V garážích cisterně uvolnila místo starší Tatra 815, která poputuje jako záložní vůz na turnovskou stanici.

Nákup byl součástí zvláštního rozpočtového programu Ministerstva vnitra „Periodická obnova základní požární techniky jednotek zařazených do plošného pokrytí" a výběrové řízení na dodavatele šlo přes GŘ HZS ČR. V zakázce pro ČR bylo celkem 9 vozů. Cena liberecké CAS 30 – S3VH vyšla přes 6 milionů korun.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet