Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stovky hasičů jsou jednou nohou v hrobě

Politika vlády Petra Nečase (ODS) likviduje záchranné složky. Alespoň to teď říkají hasiči na jihu Čech, kteří se rozhodli k „hromadnému“ odchodu. Proto Jihočeský záchranný hasičský sbor teď čeká, že se ozvou zájemci, kteří by měli chuť k němu nastoupit.

Ilustrační foto

„Snažíme se dorovnat stavy v těch požárních stanicích, kde odešlo hodně lidí a stanice tak neplní minimální početní stavy pro střídání směn,“ řekl pro server ParlamentniListy.cz ředitel hasičů na jihu Čech Lubomír Bureš.

"Pro naše složky byl letošní rok opravdu velmi špatný a nemáme iluze, že by rok 2012 byl lepší, spíš naopak,"přiznal ředitel jihočeských hasičů. Dodal, že polovina hasičů ve sboru je méně než deset let a do takzvaných odborníků musí dorůst.

Stop stav není. Zatím

Stop stav hasičský záchranný sbor zatím nemá. Spíš naopak, pokud budou zájemci o tuto profesi, bude vedení jedině rádo.

„Rozhodně nemáme naplněné stavy, čili pokud se najdou šikovní, schopní a odvážní lidé, jenom to přivítáme,“ dodal Bureš.

Kvůli tomu, že platy členů bezpečnostních sborů zůstanou i v příštím roce zmraženy, což vláda už potvrdila, a v letošním roce se platy hasičů, policistů a celníků ještě o deste procent snížily, dá se očekávat problém i po Novém roce.

Jednou nohou v hrobě

„Hovoří se u nás o tom, že pár desítek lidí by mohlo odejít. Kam půjdou, není jasné, ale aby brali kluci 25 tisíc měsíčně, za stovky hodin přesčasů, dvanáctky, šestnáctky, a byli denně jednou nohou v hrobě, to po nich asi nikdo chtít nemůže. Nikdo si neuvědomuje, že ne poslanci a senátoři jsou pro tuto zemi důležití, ale policisté, hasiči a záchranáři,“ řekl pro ParlamentniListy.cz policista Martin, který nechce v obavě před problémy říct příjmení

Ťafku dodal všech záchranářům i policistům Ústavní soud, který rozhodl, že hasiči a policisté musejí odsloužit 150 přesčasových hodin v roce bez nároku na odměnu.

Pokračování článku

Zdroj: Parlamentní listy.cz
Autor: Radek Kraus

Sdílet