Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení: Po nehodě náklaďáku unikl kresol, řidič je v bezvědomí

Je půl třetí odpoledne a na namrzlé silnici v Turnově dochází k nehodě nákladního vozidla, které dostane smyk na mostě přes Libuňku a skončí mimo vozovku.

V nákladovém prostoru vozidla se nacházejí 3 sudy. Jeden s butanolem, druhý s toluenem a třetí s kresolem. Po nárazu dojde k poškození sudu s kresolem a při pokusu o zastavení úniku látky upadne řidič do bezvědomí a zůstane ležet v louži vytékajícího kresolu. Nejde naštěstí o realitu, ale námět prověřovacího cvičení, které se dnes konalo v Sobotecké ulici.

Hasiči po příjezdu na místo vytyčují nebezpečnou zónu, připravují zjednodušenou dekontaminaci a část se obléká do přetlakových obleků OPCH 90. Hasiči po chvíli transportují zraněnou osobu (figurínu) na dekontaminační stanoviště a z kabiny řidiče získávají dokumenty k přepravovaným látkám. Po zjištění úniku nebezpečné látky je zastaveno její šíření. Dekontaminace pak čeká všechny předměty z nebezpečné zóny i hasiče samotné.

Jak říká o cvičení velitel turnovské stanice npor. Ing. Jakub Otmar, smyslem tohoto cvičení nebylo dělat „Hvězdné války“, jak to někdy u cvičení s nebezpečnou látkou bývá, ale chtěl, aby si zasahující vyzkoušeli, co zvládnou s minimem sil a základním vybavením na stanici typu P.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet