Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Přívozu se vystřídali ve věznici na likvidaci „busů“

Všechny tři směny ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) Ostrava-Přívoz se vystřídaly během tří týdnů na přelomu listopadu a prosince 2011 při výcviku ve výrobní zóně ostravské Věznice Heřmanice. Výcvik byl zaměřen na záchranu osob při nehodách velkých dopravních prostředků a o každém z nich jsme vás informovali v samostatném článku.

Jako poslední přišla na řadu ve věznici směna „A“, a to ve středu 7. 12. 2011 odpoledne. Profesionální hasiči ze Slovenské ulice si zde vyzkoušeli, stejně jako předtím kolegové, rozbrušovací pily, brusky, hydraulické vyprošťovací nářadí i pilky na sklo. Také instalaci nafukovacího gumového vaku pro zvedání těžkých vozidel.

Rovněž vyzkoušeli prostřihávací nůžky sendvičových konstrukcí, které potvrdily svou účinnost především při zdolávání festovního pláště trolejbusu. Jsou vhodné například tam, kde by jiskry z rozbrušovací pily ohrožovaly případné zraněné cestující, nebo kde by byly rozlité pohonné hmoty.

Profesionální hasiči z HZS MSK mohou vydatně cvičit za zdmi heřmanické věznice už třetím rokem, a to jak na osobních automobilech, tak na autobusech, trolejbusech i tramvajích. V areálu výrobní zóny věznice se taková vozidla ekologicky likvidují ve spolupráci s firmou Demonta T z Ostravy.

Takto hasiči získávají další cenné zkušenosti pro vyprošťování zaklíněných a zraněných osob. Mezi zkušenými hasiči nechybějí při výcviku studenti ostravské FBI, tedy Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB-Technické univerzity Ostrava, absolvující praxi u hasičského sboru.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet