Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olej unikl do přehrady, hasiči stavěli nornou stěnu

Hasiči byli dnes před polednem přivoláni k velkému úniku hydraulického oleje, který vytekl v jedné z firem při přečerpávání. Z kopce se nebezpečná látka dostala dolu do povrchové vodoteče, do Harcovského potoka a následně do ústí Harcovské přehrady.

Ilustrační foto

Hasiči uniklý olej zasypávali sorbetem a na přehradě postavili nornou stěnu v délce 30 metrů, na místě položili také sorpční hady a jímali uniklý olej. „Velkou část oleje se podařilo hasičům zastavit již po cestě k přehradě a dole v ústí jim pomáhal také vítr, který naštěstí foukal směrem od přehrady k Bílému mlýnu,“ popsal řídící důstojník mjr. Ing. Petr Štajnc. „Olej se dostal pouze do ústí přítoku a vodní plocha na přehradě není ohrožena,“ potvrdil velitel stanice v Liberci mjr. Ing. Jaromír Mottl.

U události zasahovali liberečtí profesionální hasiči a velitel zásahu si nechal povolat i speciální techniku – kontejner chemický a ECO kontejner. Předběžný odhad uniklého oleje je 500 litrů, přičemž do potoka a následně přehrady se mohlo dostat od 50 do 70 litrů. Na místě byli také policisté, zástupci Povodí Labe, ČIŽP, SČVaK a v neposlední řadě města.

Po dokončení opatření u přítoku a zasypání míst speciálním sorbentem na vodu předala jednotka místo zástupcům Povodí Labe a v půl třetí se hasiči vrátili na základnu. Ne však na dlouho, protože o osm minut později jim byl ohlášen únik neznámé látky tekoucí z Ostašovského potoka do Lužické Nisy.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet