Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Božičanech hořel dům

Příčinou čtvrtečního večerního požáru, který zcela zničil rodinný dům v Božičanech na Karlovarsku, je podle vyšetřovatele požárů špatný stav komína. Na místě zasahovaly čtyři jednotky, v pátek ráno se na požářiště hasiči ještě jednou vrátili k dohašení skrytých ohnisek.

K požáru domu vyjížděli hasiči ve čtvrtek v půl sedmé večer do okrajové části Božičan na Karlovarsku. Už během příjezdu na místo události viděli několikametrové plameny ze střechy domu. Oheň zasáhl prakticky celý dům, který byl už před požárem v desolátním stavu. Z domu hasiči vynesli jednu tlakovou lahev, kromě hašení se pak zaměřili na to, aby oheň nepoškodil sousední domy.

Uvnitř domu v době požáru nikdo nebyl. Plameny dostali hasiči pod kontrolu za tři hodiny. K doutnajícímu požářišti se pak v pátek ráno ještě jednou vrátila místní jednotka hasičů z nedalekého Chodova.

Požár prakticky celý dům zničil, vzhledem ke stavu domu před požárem je škoda 200 tisíc korun. Jako příčinu stanovil vyšetřovatel požárů únik spalin z komínového tělesa. V tomto domě v letošním roce hasiči už byli na kontrole komína a majiteli jasně řekli, že je ve velmi špatném stavu a že může způsobit požár.

Náhradní ubytování pro rodinu z vyhořelého domu zajistil starosta obce.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania)
  • JSDH Chodov (CAS 24 T815)
  • JSDH Nová Role (CAS 15 Renault)
  • JSDH Nejdek (CAS 15 MAN)

Foto: JSDH Chodov


Zásah očima členů JSDH Chodov:

Je čtvrtek podvečer 8. prosince a krátce před půl sedmou vyhlašuje Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje poplach sloužícímu družstvu naší zásahové jednotky.

K výjezdu na požár rodinného domu v Božičanech určuje cisternovou automobilovou stříkačku CAS 24 T815 TERRNo1. Při jízdě se z vozidlové radiostanice dozvídáme od KOPIS základní informace o místu požáru a také to, že byl vyhlášen poplach jednotkám v prvním stupni požárního poplachového plánu. Ještě než dojedeme na místo, jsou vidět vysoké plameny nad budovou.

Po příjezdu k požáru zahajujeme zásah na jednopodlažní budově, která je zcela zasažena požárem a za námi se dostavuje na místo jednotka HZS stanice Karlovy Vary s CAS 24 Scania, jednotka Nová Role s CAS 15 Renault Midlum a jednotka Nejdek s CAS 15 MAN. Na místě spolupracujeme i hlídkou policie ČR a vyšetřovatelem požárů HZS.

www.sdhchodov.cz

Sdílet