Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu na Břeclavsku zemřel člověk

Lidský život si vyžádal požár zahradního domku v obci Vrbice na Břeclavsku. Požár likvidovalo pět jednotek hasičů. 

Ilustrační foto

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince převzali dnes v 7.02 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS JmK na místo vyslalo pět jednotek – profesionální ze stanic v Břeclavi a Hustopečích, a dobrovolné jednotky z Vrbice, Kobylí a Velkých Pavlovic. Při jejich příjezdu byl zděný, částečně podsklepený přízemní zahradní domek o půdorysu zhruba 9 krát 4 metry v plamenech a silně zakouřený.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům postupně nasadili pět vodních proudů. Vodu v cisternách doplňovali z místní hydrantové sítě, Vzhledem k silnému sálavému teplu a částečně propadenému dřevěnému stropu sklepa nešlo proniknout dovnitř objektu a požár mohli hasit jen zvenku. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 7.31 hodin, likvidaci požáru po dohašování lokálních ohnisek a rozebírání prohořelých konstrukcí stropu a střechy a odvětrávání zakouřených prostor hasiči ukončili v 10.35 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala zdejší dobrovolná jednotka. V obytné místnosti domku našli ohořelé torzo mužského těla. Policisté zjišťují, zdali se jedná o majitele a uživatele objektu.

Zděný zahradní domek z 60. let minulého století, který byl odpojený od přívodu el. proudu, zřejmě začal hořet už během noci. Oheň až ráno zpozorovali a ohlásili hasičům lidé ze sousedství. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Zahradní domek oheň zničil, žár poškodil také tepelnou izolaci štítové zdi sousedního rodinného domu. Celkovou škodu vyšetřovatel vyčíslil na 150 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet