Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sériový žhář z Jižního Města dopaden

Pražští kriminalisté a vyšetřovatelé pražských hasičů dopadli sériového žháře, který od července letošního roku terorizoval obyvatele Jižního Města.

Podle policie má 22letý muž na svědomí nejméně 25 požárů se škodou přesahující 2,5 milionu korun. Jednotlivé případy kriminalisté dali do souvislosti záhy a to díky stejnému způsobu provedení. Mladý muž trestnou činnost páchal výhradně ve večerních a nočních hodinách, kdy se specializoval téměř výhradně na zaparkované automobily.

V srpnu letošního roku založil požár na společné chodbě jednoho z poschodí domu v ulici V Jezírkách, kdy zapálil matrace. V důsledku jejich zahoření došlo k následnému zahoření elektroinstalace a dalšího vybavení domu. Svým jednáním tehdy pachatel přímo ohrozil obyvatele domu, kteří museli být evakuováni. Čtyři nájemníci skončili kvůli zdravotním komplikacím v rukou lékařů.

Poslední útok v listopadu letošního roku se stal žháři osudným, policisté jej zadrželi přímo na místě činu. Pachatel se kriminalistům doznal, přičemž výčet jeho trestné činnosti bude mnohem větší. Přihlásil se celkem k 51 obdobným případům, z nichž některé jsou z let 2003 a 2004. Prokazování další trestné činnosti tak bude předmětem následujících týdnů a měsíců.

Vyšetřovatel mladého muže obvinil z trestného činu poškození cizí věci a obecného ohrožení a vypracoval podnět k návrhu na vzetí do vazby. Obviněný však nakonec neskončil ve vazební věznici, ale v psychiatrické léčebně. Obvodní soud v Praze 4 muži nařídil ústavní léčbu. Orgány činné v trestním řízení tak nyní čekají na vypracování příslušných znaleckých posudků, v nichž se odborníci budou věnovat zejména otázkou příčetnosti pachatele.

V případě odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody v rozmezí od tří do osmi let.

Zdroj: PČR mjr. Bc. Andrea Zoulová

Sdílet