Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těšínští hasiči zachránili dívku z bahna

K neobvyklému zásahu vyjeli v úterý 13. 12. 2011 vpodvečer profesionální hasiči z Českého Těšína, a to na břeh zdejší vodní nádrže Hrabina.

Ilustrační foto

Uvězněna v bahně zde odolávala nechutné mase i prochlazení čtrnáctiletá dívka. Při procházce se dvěma psy za šera si chtěla lesní pěšinku kolem nádrže zkrátit po listí, jenže to pod sebou ukrývalo nebezpečné bahno. Dívka do něj rychle zapadla jednou nohou, aniž by se mohla pohnout. Druhá noha zůstala na pevnějším povrchu.

Vodní nádrž Hrabina, napájená potokem Hrabinka, se nachází na západním okraji Českého Těšína. Když k ní hasiči (ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Českém Těšíně) přijeli, dívka byla zapadlá téměř po pás. V mazlavé hmotě se už trápila nejméně dvacet minut.

Měla ale štěstí v neštěstí, protože ji objevil „krátce“ po nehodě procházející kamarád, který ihned zavolal na tísňovou linku hasičů. Ti kolem dívky – již za tmy – pokladli žebříky, na které se postavili, a s pomocí kůlu, zabořeného v bahně, ji vytáhli nahoru. V bahně zůstala jen jedna dívčina bota…

Zachráněné děvče skončilo v hasičském autě, zabalené do deky a termofólie, s hrnkem horkého čaje. Po lékařské kontrole skončila dívka v náručí šťastné a děkující matky.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet