Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobráci získávají zkušenosti u profíků

V sobotu 22. dubna byla pro jednotku SDH Horní Maršov naplánována opět dvanáctihodinová služba na stanici HZS v Trutnově. Pro naše hasiče je tato nabídka společné pohotovosti na stanici HZS lákavá větší pravděpodobností výjezdu k událostem, a tím možností získávat další zkušenosti.

Pro členy jednotky proběhlo školení o základní dokumentaci činnosti jednotek – zpracování zpráv o zásahu. Poté bylo provedeno vyzkoušení všech čerpadel a agregátů z vybavení jednotky.

Po obědě jsme již vyrazili do Trutnova. Zde, na stanici HZS, jsme nejprve absolvovali náročný pravidelný výcvik v dýchacích přístrojích v prostoru speciálního polygonu. Po výcviku bylo provedeno doplnění vzduchu v našich dýchacích přístrojích a jejich kontrola včetně měření na odborném pracovišti Chemické a technické služby.

Pro jednotku HZS pak proběhl výjezd k otevření bytu s nemohoucí osobou v Trutnově – Horním Starém Městě. Bohužel k této události nebyla ani alespoň část naší jednotky vyslána. Následoval výjezd k dopravní nehodě bez bližšího upřesnění mezi Trutnovem a Bohuslavicemi. Na tuto událost už dopravní automobil naší jednotky vyjíždí současně s výjezdem Zdravotnické záchranné služby a Hasičského záchranného sboru. Na místě je po dojezdu zjištěna dopravní nehoda motocyklu. Motocykl je po nehodě mimo vozovku, motocyklista po pádu a kontaktu s terénem leží na okraji komunikace s absení základních životních funkcí. Osádka Zdravotnické záchranné služby provádí oživování motocyklisty. Ani okamžitý přílet záchranného vrtulníku však nemohl odvrátit jeho smrtelná zranění a lékaři po půlhodinové snaze ho oživit nezbylo nic jiného, než potvrdit úmrtí. Přesto, že při této tragické nehodě naši hasiči prováděli pouze týlové práce a zálohu na místě události a jinak nezasahovali, musela nehoda zúčastněné logicky ovlivnit.

I přes tuto smutnou událost znamenala tato služba další sbírání zkušeností s výcvikem, organizací výjezdu a vlastním výjezdem k událostem, tedy praxi, kterou naši hasiči pro budoucí zásahy nutně potřebují.

Za SDH Horní Maršov Soptik-HM
Foto : Soptik-HM
Sdílet