Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zasáhly celý seník, hasiči ho nechají vyhořet

Dne 15. 12. 2011 ve 13:51 hod. byli hasiči informováni o požáru seníku v obci Suchá Loz.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Nivnice, Vlčnov, Bánov a Suchá Loz. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru starého seníku o rozměru asi 15 × 40 metrů.

Požár byl nahlášen v době, kdy plameny zasáhly už celý prostor starého seníku v areálu místního družstva. Velitel zásahu si vyžádal výjezd dalších posilových cisteren ke zvládnutí rozsáhlé události. Po dalším průzkumu ale bylo zjištěno, že vysoké teploty narušily betonové části konstrukcí, které se začaly hroutit.

Po dohodě s majiteli bylo rozhodnuto, že efektivní hašení není možné a vzhledem k bezpečnosti hasičů se nechá seník pod dozorem vyhořet. Hasiči tak dál zůstávají na místě a zároveň chrání okolí před případným rozšířením požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel upřesnil, že rozměr skladovací haly je 20 × 60 metrů. Uvnitř haly došlo k zasažení uskladněné slámy asi za 450.000 Kč. Zničením samotné stavby byla způsobena další škoda asi za 2,5 mil. Kč.

Na požářiště není možné vstoupit a provést další šetření. Proto také otázka příčiny vzniku požáru zůstává otevřená s řadou možností. Vyloučena prozatím nebyla nedbalost, ani úmyslné jednání neznámé osoby. Na případu dále pracujeme.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet