Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vybuchl kotel a popálil majitelku domu

Dvě jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 15. 12. 2011 vpodvečer ve Vrbnu pod Pradědem (okres Bruntál), kde ve sklepě rodinného domku vybuchl kvůli špatné manipulaci kotel na tuhá paliva a popálil majitelku domku. Hořet nezačalo.

Ilustrační foto

Informaci o výbuchu obdrželo operační středisko hasičů ve čtvrtek krátce před půl pátou. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bruntálu a jednotka dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

Sedmadvacetiletá pacientka byla vážně popálena horkou vodou při výbuch kotle na tuhá paliva. Lékařka záchranné služby zjistila, že utrpěla popáleniny II. stupně na dolních končetinách, a to v rozsahu přibližně dvaceti procent. Posádky ošetřily zasažené plochy, zahájily podávání farmak. a pomocí léků utlumily před transportem vědomí ženy

Postižená byla sanitním vozidlem přepravena do Bruntálu, kde si ji do své péče převzala posádka ostravského vrtulníku. Stroj pacientku transportoval na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Do rukou tamních lékařů byla předána v osmnáct hodin.

Hasiči zkontrolovali, zda nezačíná hořet, a to i několikrát pomocí termokamery, a začali vybírat žhavé uhlíky z kotle, aby co nejdříve vychladl. Také nasadili přetlakový ventilátor na odvětrávání sklepa.

Není vyloučeno, že kotel vybuchl a pak se roztrhl vlivem špatné manipulace s potrubím kotle zraněnou ženou.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet