Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přišla zima. Českem se přehnala vichřice

Předpovědi meteorologů se vyplnily a do některých částí republiky dorazil první větší „silniční sníh“.

V noci z pátku na sobotu se přehnala naším územím silná vichřice a způsobila na mnoha místech kalamitu.

Na severu Čech kamiony dopoledne blokovaly kvůli situaci na silnici hlavní tah mezi Svorem a Rumburkem, k několika převráceným autům vyjížděli hasiči v Ústeckém kraji.

Některé stromy nevydržely návaly sněhu a padají, vichřice v plné síle však má udeřit ještě později. Kvůli větru byla uzavřena i dálnice D1, převrátila se na ní dodávka.

Na jiných místech republiky však svítí i sluníčko a teploty se pohybují nad bodem mrazu.

Dne 16. prosince 2011 byla Českým hydrometeorolo­gickým ústavem vydána výstražná zpráva, která širokou veřejnost informovala o změně počasí. Jedná se o upozornění, že by v pátek měl začít foukat silný vítr a k tomu by se mělo přidat silné sněžení.

Podobné počasí by mělo trvat po dobu celého víkendu. Na horách by mělo místy napadnout až 40 centimetrů nového sněhu.

Situace na Vysočině

16. – 17.12.
V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině u 14 technických zásahů. Ve většině případů se jednalo o odstranění stromů, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí evidujeme na Havlíčkobrodsku – 7. Dvakrát zasahovali hasiči na Jihlavsku, čtyřikrát na Pelhřimovsku a jedenkrát na Žďársku. Všechny události se naštěstí obešly bez zranění osob.

Havlíčkobrodsko – 7 událostí

  • 22.25 hod, Ledeč nad Sázavou – Vrbka – odstranění stromu z komunikace
  • 22:36 hod, Jilem – odstranění stromu z komunikace
  • 22:40 hod, Herálec – Zdislavice – odstranění stromu z komunikace
  • 23:00 hod, Chotěboř – Příjemky – odstranění stromu z komunikace
  • 2:38 hod, Bojiště – odstranění stromu z komunikace
  • 23:44 hod, Příseka – odstranění stromu z komunikace
  • 03:36 hod, Herálec – Zdislavice – odstranění stromu z komunikace

Jihlavsko – 2 události

  • 22:50 hod, Jihlava – ul. Srázná – upevnění uvolněných plechů na střeše bytového domu
  • 22:55 hod, Luka nad Jihlavou – odstranění stromu z komunikace

Pelhřimovsko – 4 události

  • 22:44 hod, Rozkoš – odstranění větve z komunikace
  • 23:00 hod, Hořice – odstranění stromu z komunikace
  • 03:12 hod, Čejov – odstranění stromu z komunikace
  • 05:18 hod, Bohdalín – odstranění stromu

Žďársko – 1 událost

  • 23:06 hod, Žďár nad Sázavou směr Radňovice – odstranění stromu z komunikace

Ing.Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


Situace v Moravskoslezském kraji:

16.12.
Dnes od poledne již přes 5 desítek výjezdů hasičů k času 14:20 – v okresech Ostrava-město, Opava a Frýdek-Místek již více než 10 výjezdů (12–15–14), okres Nový Jičín 8, Bruntálsko 4, Karvinsko 3 výjezdy.

Žádné zranění neevidují hasiči v Moravskoslezském kraji v souvislosti s větším počtem výjezdů k popadaným a nalomeným stromům a větvím a také k utrženým plechům.

Například v Opavě-Kateřinkách spadla neupřesněná konstrukce na osobní automobily a poškodila je – nikdo nebyl zraněn. Hasiči ji uklidili, v Šenově u Nového Jičína strom poškodil veřejné osvětlení, v Ostravě strom poškodil telefonní kabely.

V Ropici spadl strom na železniční trať, byl odklizen hasiči ze stanice HZS MSK v Českém Těšíně.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje


Situace na Trutnovsku:

16.12.
Na území celého okresu Trutnov v současné době hustě sněží, fouká silný vítr a na silnicích leží ujetá vrstva sněhu.

Problémy začínají mít řidiči v okolí Vrchlabí, Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna, ale i na silnicích v nižších polohách, například mezi obcemi Mladé Buky a Rudník ve směru od Trutnova na Vrchlabí.

Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny řidiče, aby snížili rychlost jízdy a byli opatrní a ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu.

nprap. Udo Ertner
KŘP Královéhradeckého kraje
Policie ČR


Situace v Olomouckém kraji:

17.12.
Profesionální i dobrovolné jednotky i po patnácté hodině pátečního odpoledne a přelomu do sobotních ranních hodin vyjížděly k technickým pomocím s odstraňování následků silného větru v Olomouckém kraji. Jejich pomoc se opakovala tak jako v dopoledních hodinách. Hasiči převážně odstraňovali spadené stromy.

V několika případech i pády sloupů elektrických a komunikačních vedení. Pokračovalo i zabezpečování uvolněných plechů a další činnosti podobného charakteru.

16.12.
Profesionální hasiči v Olomouckém kraji likvidovali v průběhu jedenácté až patnácté hodiny několik událostí spojených se silným větrem, který prochází přes Olomoucký kraj. Ve většině případů se jednalo o spadené stromy nebo větší větve stromů na komunikace. V jednom případě pád stromu poškodil zaparkované vozidlo. V několika dalších případech vyjely jednotky také k zabezpečení uvolněných plechů na střechách různých objektů.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje


Situace ve Zlínském kraji

16.12.
Území Zlínského kraje zasáhlo silné větrné počasí, které vyvracelo stromy, poškozovalo střechy i sloupy vedení. Profesionální i dobrovolní hasiči začali vyjíždět krátce po poledni na pomoc občanům a na odstraňování následků větrů.

Prozatím nemáme hlášen případ se zraněním. Nadále upozorňujeme občany na nutnost zajistit si své věci proti volnému pohybu ve větru a sledovat své objekty před poškozením.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


Situace v Ústeckém kraji

17.12.
Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely z důvodu silného větru ještě k 14 zásahům. Jednalo se převážně o spadlé nebo nalomené stromy a větve, v jednom případě střecha hrozící pádem. Okres Chomutov 3 zásahy – stromy a větve – Blatno, Vejprty, Kadaň, okres Litoměřice 3 zásahy – strom a větve – Vědomice, Rašovice, strom na telefonním vedení v Ostrém, okres Most 2 zásahy – v Hamru uvolněná střecha a v Horním Litvínově –větev, okres Tplice – větev Mlýny, strom Kladruby, Ústí nad Labem – 4 zásahy – strom přes cestu Habrovice, strom Severní Terasa hrozli pádem v Rabasově ulici, větev na telefonním vedení Knínice, odtržený plech v Bělehradské u­lici.

16.12.
Hasičské jednotky v Ústeckém kraji, profesionální i dobrovolné vyjely od dnešních 12:26 do 16:58 k deseti zásahům, kdy odklízeli spadlé stromy nebo větve. K pěti událostem vyjeli hasiči na Chomutovsku – spadlý strom nebo větve v Chomutovské ulici v Kadani, Hlavní ulici v Pernštejně, Václavské ulici v Chomutově, v Hradišti, v Zaječické ulici v Jirkově – , k třem na Děčínsku – Chřibská, Janovka, Studený- a jedné na Mostecku – Hamr – a na Litoměřicku – Račice. Poslední zásah z důvodu větru byl v 16:24 v Račicích.

por. Ing. Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje


Situace v Libereckém kraji

16.12.
Více než tři desítky výjezdů mají za sebou hasiči v Libereckém kraji. Silný nárazový vítr a sněžení komplikovaly situaci v odpoledních hodinách především na Liberecku, kde hasiči zasahovali do dnešního večera u 29 událostí, kdežto třeba na Českolipsku pouze u jedné. Většinou šlo o polámané větve a stromy, které na několika místech zatarasily komunikace. Stalo se tak například ve Višňové, Chrastavě, Chotyni, Lázních Libverda, Jindřichovicích pod Smrkem, Hrádku nad Nisou nebo v Raspenavě, kde navíc strom spadl do kolejiště a uzavřel železniční trať. Několikrát museli hasiči odstraňovat nebezpečné stavy způsobené utrženými plechy ze střech.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tiskový mluvčí
HZS Libereckého kraje


Situace v hlavním městě Praha

16.12.
Pražští hasiči zasahují v těchto chvílích na různých místech, kde za pomocí AZ likvidují případy volných plechů a lepenek na větrem požkozených střechách domů


Situace v Jihočeském kraji

16.12.
Odklízení popadaných stromů a větví bylo hlavní činností hasičů HZS Jihočeského kraje v průběhu dnešního odpoledne a večera. Evidujeme přibližně dvě desítky událostí. V důsledku silného větru naše jednotky museli také dvakrát zajišťovat uvolněné střechy budov. V jednom případě silná spadlá větev způsobila dopravní nehodu:

Přehled událostí spojených s odklízením následků větru za den 16. prosince:

  • 13:04 Technický zásah – Spadlý strom odstranila z vozovky u obce Zdenice profesionální jednotka z centrální stanice Prachatice. Po dobu zásahu byla silnice Policií ČR zcela uzavřena.
  • 13:05 Technický zásah – Na železniční trati č. 198 u obce Horní Vltavice odklidila profesionální jednotka HZSP SŽDC spadlý strom.
  • 13:41 Technický zásah – Profesionálové z centrální stanice vyjela k budově ubytovny Nemocnice v Prachaticích, kde se větrem uvolnily trapézové plechy. Na místo se dostavil také zástupce odborné firmy, jež zajistí opravu střechy. Jednotka HZS nezasahovala.
  • 15:03 Technický zásah – Jednotka SDH obce Běleč zasahovala u své obce ve směru od Mladé Vožice, kde odklidila z vozovky spadlý strom.
  • 16:04 Technický zásah – Na kancelářské budově teplárny v Novohradské ulici v Českých Budějovicích utrhnul silný vítr část plechové střechy. Zasahující hasiči z centrální stanice k zásahu vyjeli včetně výškové techniky. Na místě zjistili, že vítr utrhnul střechu na ploše cca 15 × 7 metrů. Lezecká skupina HZS pak provedla z výškové techniky zajištění střechy. Likvidaci havarijního stavu provede specializovaná firma, jež povolal správce budovy. Zásah byl pro jednotku HZS ukončen minutu před 18. hodinou.
  • 19:46 Dopravní nehoda – Profesionálové ze stanice Frymburk byli vysláni k obce Netřebice, kde v serpentinách byla ohlášena dopravní nehodě osobního automobilu. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že se jedná osobní vůz značky Citroen ZX, na který při jízdě spadla v důsledku silného větru suchá větev. Ta rozbila okno u spolujezdce a zranila jej na ruce. Zraněného si do své péče převzala ZZS, hasiči asistovali Policii ČR při šetření nehody. Jednotka HZS zásah ukončila krátce po půl deváté.
  • 19:22 Technický zásah – Další spadané stromy odklidila ze silnice mezi obcemi Frymburk a Černá v Pošumaví profesionální jednotka ze stanice Frymburk.
  • 19:25 Technický zásah – Jednotka SDH obce Hluboká nad Vltavou odstranila ve svém městě v Podskalí strom, jež spadl před vchod restaurace.
  • 20:21 Technický zásah – Profesionálové z jednotky HZSP SŽDC odklízeli ve vojenském prostoru Boletice u železniční tratě spadlé stromy.
  • 20:37 Technický zásah – U Čertovy stěny směrem na Loučovice odstranila jednotka SDH obce Vyšší Brod spadlý strom.
  • 20:37 Technický zásah – U Libínského sedla byla z důvodu spadaných stromů neprůjezdná silnice. Odklizení stromů provedla jednotka SDH obce Volary.
  • 20:41 Technický zásah – Strom, jež u obce Lnáře zasahoval do poloviny silnice, odklidila profesionální jednotka ze stanice Blatná.
  • 20:46 Technický zásah – Jednotka SDH obce Nové Hrady také odstraňovala z vozovky spadlý strom, a to u obce Jakule ve směru na Hranice.
  • 21:31 Technický zásah – Před obcí Týnice ve směru na Milevsko zasahovala profesionální jednotka ze stanice Milevsko, která zde uvolnila vozovku od spadlého stromu.
  • 21:35 Technický zásah – V okolí obcí Krtely a Hradiště uvolňovala jednotka SDH obce Netolice komunikace od popadaných stromů a větví.
  • 21:39 Technický zásah – Další strom pak odklidila z vozovky u Kostelce nad Vltavou u Žákovského mostu jednotka SDH obce Kostelec nad Vltavou.
  • 21:44 Technický zásah – Několik velkých větví, které tvořily překážku na silnici za obcí Blansko směrem na Soběnov, odklidila profesionální jednotka ze stanice Kaplice.
  • 22:01 Technický zásah – Neprůjezdnou vozovku uvolnila od spadlého stromu u obce Vrážná jednotka dobrovolných hasičů obce Chotoviny.

22:51 Technický zásah – Další spadlý strom odklidili u obce Libětice z vozovky profesionální hasiči z centrální stanice Strakonice.

Vendula Matějů
tiskový mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Sdílet